Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Diabetes og forhøjet blodtryk koblet med forringede kognitive funktioner

Diabetes-status og forhøjet blodtryk kobles med en reduktion i hjernemasse og ringere præstation i kognitive tests, viser nyt stort, britisk registerstudie.

Forskergruppen analyserede MR-hjernescanninger af mere end 22.000 britiske biobankdeltagere og ledte efter ændringer i hjernens grå hjernemasse og ’stier’ i den hvide hjernemasse samt registrerede de frivilliges kliniske, demografiske og kognitive data. Resultaterne er udgivet i tidsskriftet Nature Communications.

"Vi fandt, at både hjernens volumen i et frontparietalt netværk og integriteten af forbindelser med hvid hjernemasse mellem regioner påvirkes af risikofaktorer, der påvirker din hjernes blodforsyning," siger Michele Veldman til ScienceAlert. Hun er postdoc ved Oxford Universitet og én af førsteforfatterne til studiet.

Hun uddyber:

"Vi fandt ud af, at det at have højt blodtryk og især have diabetes har en skadelig virkning på hastigheden for tænkning og hukommelse." 

Yngre kohorte bag resultat

Forskerholdet matchede MR-dataene til de kognitive og kliniske data og fandt, at højere blodtryk hos deltagere mellem 44 og 70 år var forbundet med en lavere kognitiv præstation. Samme kobling kunne ikke findes hos ældre voksne (over 70). 

Forskerne understreger, at tabet i kognitiv funktion var meget lille. Det bestod i et lille fald i tænkehastighed og hukommelse, og ikke sammenlignet med det stærke mentale tab, der opleves ved demens. Men det faktum, at ændringen overhovedet kan detekteres betyder, at deltagernes hjerner allerede ændrer sig i en ung alder, og det kan forringes med alderen.

”Ændringerne var subtile og sandsynligvis ikke noget, du vil bemærke i det daglige liv,” siger Michele Veldsman.

"Men vigtigst af alt kan vi opdage dem, og de er forbundet med subtile skader på hjernen, der allerede opstår i midten af livet. Derfor er det vigtigt at forhindre denne skade så hurtigt som muligt for at forhindre yderligere tilbagegang."

Inhalations-triplebehandling mod KOL anbefalet til godkendelse

Det Europæiske Lægemiddelagenturs Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler har anbefalet, at AstraZenecas Trixeo Aerosphere får markedsføringstilladelse i EU som vedligeholdelsesbehandling hos voksne patienter med moderat til svær KOL. Det er ifølge en dansk lungeekspert rigtig godt for de danske patienter.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter