Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ablation kan oveflødiggøre insulinbehandling ved type 2-diabetes

En revolutionerende endoskopisk behandling kan give mange patienter med type 2-diabetes mulighed for at droppe insulinbehandling.

Det viser hollandske forsøg, der for nylig blev præsenteret ved United European Gastroenterology (UEG) Week 2020 Virtual fra 10-13. oktober.

Forskerne fra Holland testede en ny, minimalt invasiv ablationsprocedure, der forynger slimhinden i tolvfingertarmen i kombination med daglige doser af den glukosesænkende glukagonlignende peptidagonister (GLP-1) og mild livsstilsrådgivning.

Undersøgelsen viste, at 75 procent af tidligere insulinafhængige mennesker med type 2-diabetes, der blev behandlet med ablationsteknikken, ikke havde brug for insulin seks måneder senere med HbA1c aflæsninger på 7,5 procent eller derunder. HbA1c-aflæsningerne faldt også til 6,7 procent efter 12 måneder.

Patienter, der reagerede på behandlingen, oplevede også signifikante reduktioner i deres BMI, som gik ned fra et gennemsnit på 29,8 i begyndelsen af ​​undersøgelsen til 25,5 efter 12 måneder. Procentdelen af ​​fedt i deres lever faldt også fra 8,1 procent til 4,6 procent efter seks måneder. Fedme og fedtlever er begge vigtige risikofaktorer i udviklingen af ​​metabolisk syndrom, et begreb, der omfatter diabetes, forhøjet blodtryk, fedme og for mange triglycerider.

Hos patienter, der ikke responderede, og som stadig havde brug for insulin, faldt den mediane insulindosis, de krævede, med mere end halvdelen (fra 35 enheder pr. dag ved forsøgsstart til 17 enheder pr. dag efter 12 måneder).

Den minimalt invasive teknik, kaldet duodenal mucosal resurfacing (DMR), udføres poliklinisk via et integreret over-wire-kateter fastgjort til en brugerdefineret konsol, der udfører en synkroniseret løftning af duodenal slimhinden og derefter ablation af behandlingsområdet.

Selvom processen endnu ikke er fuldt ud forstået, menes slimhindeceller at gennemgå ændringer som reaktion på usunde kostvaner med højt fedtindhold og sukker. Dette fører til ændringer i produktion og signalering af nøglehormoner, der påvirker insulinresistens og diabetes. Overfladering af foringen ser ud til at forynge og nulstille denne proces.

Pilotundersøgelsen, der blev udført på 16 patienter, blev anført af dr. Suzanne Meiring, dr. Annieke van Baar og professor Jacques Bergman fra Amsterdam University Medical Center i Holland.

"Dette kan vise sig at være en gamechanger i behandlingen af metabolisk syndrom. En enkelt endoskopisk DMR-ablation med GLP-1-lægemidler og livsstilsrådgivning kan føre til afbrydelse af insulinbehandling hos en gruppe af patienter med type 2-diabetes samtidig med at de forbedrer deres blodsukkerkontrol og generelle metaboliske helbred," sagde dr. Meiring, der understreger den store betydning for patienterne.

"Mange patienter med type 2-diabetes er meget glade for at kunne afbryde insulinbehandlingen, da det indebærer vægtforøgelse og hypoglykæmiske hændelser. Vores tidligere undersøgelse (Revita-1) med patienter, der kun brugte oral medicin til deres type 2-diabetes, viste, at effekten af ​​en enkelt DMR var sammenlignelig med tilsætning af et glukosesænkende lægemiddel," sagde hun.

"Baseret på resultaterne af denne undersøgelse vil et stort internationalt randomiseret kontrolleret forsøg, kaldet Revita T2Di Pivotal, snart begynde at undersøge dets effektivitet i større antal," tilføjede Dr. Meiring.

KOL-inhalator med en ny type bæremolekyler

Medicinalvirksomheden AstraZeneca har i deres Aerosphere inhalator skabt en ny teknologi, der skal sikre, at medicinen på bedre vis når helt ned i de fineste dele af patientens luftveje. Det sker blandt andet ved hjælp af amfifile fosfolipidmolekyler.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter