Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Hundeejere bliver påvirket af deres kæledyrs diabetes

Ejere af en hund med diabetes har en større risiko for selv at udvikle type 2-diabetes.

Det viser en svensk-britisk undersøgelse offentliggjort i juleudgaven af ​​The BMJ, hvor forskere fortæller, at de ved hjælp af veterinærforsikringsdata har identificeret 175.214 hundeejere (både singler og par) med 132.783 hunde og 89.944 katteejere med 84.143 katte fra 1. januar 2004 til 31. december 2006.

Oplysninger var knyttet til svenske helbreds- og lægemiddelregistre for at identificere tilfælde af type 2-diabetes hos hunde- og katteejere og tilfælde af diabetes hos deres kæledyr over en seks-årig opfølgningsperiode (1. januar 2007 til 31. december 2012).

Resultaterne viste, at sammenlignet med at eje en hund uden diabetes var det at eje en hund med diabetes forbundet med en 38 procent øget risiko for type 2-diabetes. Dette skøn ændrede sig ikke mærkbart efter justering for andre risikofaktorer.

Der blev ikke fundet nogen øget risiko for diabetes hos ejere af katte med diabetes.

Resultaterne understøtter den opfattelse, at hundeejere og deres kæledyr måske lider under den samme forkerte sundhedsadfærd - eksempelvis mangel på motion og for meget mad.

Sammenhæng mellem fedme hos dyr og mennesker

Nogle undersøgelser har antydet, at der er en sammenhæng mellem fedme hos hundeejere og deres kæledyr, hvilket tyder på, at de to har samme sundhedsadfærd, men ingen undersøgelser har hidtil undersøgt, om det også indebærer en forøget diabetesrisiko hos hunde- og katteejere og deres kæledyr.

Hyppigheden af ​​type 2-diabetes under opfølgningen var 7,7 tilfælde pr. 1000 personår i risiko hos hundeejere og 7,9 tilfælde pr. 1000 personår i risiko hos katteejere.

Hyppigheden af ​​diabetes hos kæledyr var 1,3 tilfælde pr. 1000 hundeår i risiko og 2,2 tilfælde pr. 1000 katteår i risiko.

Sammenlignet med at eje en hund uden diabetes var det at eje en hund med diabetes forbundet med en 38 procent øget risiko for type 2-diabetes. Dette skøn ændrede sig ikke mærkbart efter justering for andre risikofaktorer.

Risikoen for at udvikle diabetes var også 28 procent højere hos hunde med en ejer, der havde type 2-diabetes sammenlignet med hunde med en ejer, der ikke havde type 2-diabetes. Dette skøn blev dog reduceret efter justering for ejerens alder.

Der blev som sagt ikke fundet nogen sammenhæng mellem type 2-diabetes hos katte og deres ejere.

Det kan skyldes, at katte jo oftest går deres egne vegne, mens hunde er meget mere forbundne med deres ejere - og ofte deler både aktivitetsniveau og madvaner.

Dette er en observationsundersøgelse, så den kan ikke fastslå årsagen, og holdet var ude af stand til at vurdere kost og fysisk aktivitetsniveau som underliggende årsager til foreningerne. Resultaterne er også begrænset til kæledyrsejere, der havde de økonomiske midler til at tegne en veterinærforsikring, og som fik medicinbehandling for deres diabetes.

Forskerne mener, at det er en robust undersøgelse, hvor den øgede diabetesrisiko ikke kan forklares af hundeejernes personlige og socioøkonomiske forhold.

Nyt Lilly-præparat ligner en kur mod type 2-diabetes

En ugentlig behandling med en høj dosis af tirzepatid (15 mg) giver et stort vægttab og normaliserer langtidsblodsukkeret hos en stor del af overvægtige med type 2-diabetes efter bare 40 og 52 uger, viser resultater fra to fase III-studier. 

Professor: OECD overdriver diabetes i Danmark

Over otte procent af den voksne danske befolkning har nu en diabetesdiagnose, ifølge en ny rapport fra OECD. Hermed har Danmark indtaget en femteplads i Europa i forhold til andelen af befolkningen med diabetes. Heldigvis skyder OECD’s rapport langt over mål, vurderer danske forskere.

DES: Sensorbaseret glukosemåling bør tilbydes flere

Alle med type 1- og type 2-diabetes, der tager insulin flere gange dagligt og behandles på sygehus, bør få sensorbaseret glukosemåling, melder Dansk Endokrinologisk Selskab.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo