Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Metformin mindsker covid-19-død hos kvinder med type 2-diabetes

Kvinder, der er overvægtige eller har type 2-diabetes og bruger det blodsukkerregulerende diabetesmiddel metformin, er mindre tilbøjelige til at blive indlagt med covid-19, konkluderer retrospektiv kohorte-studie.

Undersøgelsen, udgivet i The Lancet Healthy Longevity, er baseret på patientdata fra over 6.000 personer med type 2-diabetes eller fedme, der har været indlagt på hospital med covid-19. Cirka halvdelen var kvinder. Forskerholdet bag studiet analyserede om brug af metformin var associeret med nedsat dødelighed eller ej.

Forskerne fandt en reduktion i dødsrisiko på 21 til 24 procent hos kvinder, der var fede eller havde type 2-diabetes og tog metformin, sammenlignet med lignende kvinder, der ikke tog medicin.

Der var ingen signifikant reduktion i dødeligheden blandt mænd.

Metformin er som bekendt meget anvendt medicin til at kontrollere blodsukkerniveauet hos patienter med type 2-diabetes. Det reducerer dog også inflammationsproteiner som TNF-alfa, der ser ud til at forværre en covid-19-infektion. Det kan muligvis være en del af forklaringen på resultatet, forslår forskerne.

"Observationsstudier som dette kan ikke være konklusive men bidrage til den voksende evidens. At se en større association med forebyggelse hos kvinder men ikke hos mænd kan pege på betændelsesreduktion som en nøglemekanisme, hvor metformin reducerer risikoen fra covid-19. Der er dog behov for mere forskning, "sagde hovedforfatter Carolyn Bramante i en pressetekst på Eurekalert. Hun er læge og lektor ved Institute for Medicin ved University of Minnesota Medical School.

Resultaterne viste mere præcist, at:  

  • I alt 394 (16,9%) metformin-brugere døde af covid-19 under indlæggelse på hospital sammenlignet med 791 (20,2%) af 3923 i gruppen, der ikke brugte metformin.
  • Metformin var associeret med nedsat dødelighed hos kvinder efter Cox-proportionale hazard-stratificering (HR, 0,785; 95% CI, 0,650-0,951) og tilbøjelighedstilpasning (OR, 0,759; 95% CI, 0,601-0,960; P = 0,021)
  • Der var ingen signifikant reduktion i dødelighed blandt mænd, der tog metformin (HR, 0,957; 95% CI, 0,82-1,14; P = 0,689 ved Cox-proportionelle risici)
  • Hos mænd og kvinder samlet set var brug af metformin ikke forbundet med signifikant nedsat dødelighed.
  • I en tilbøjelighedstilpasset model (matchet med de samme variabler som metformin-analyserne) var TNFα-hæmmere ikke forbundet med nedsat dødelighed (HR, 0,483; 95% CI, 0,0821-2,845; P = .421)
  • I en tilbøjelighedsmodel tilpasset alder, køn, Charlson comorbiditetsindeks, inflammatorisk tarmsygdom, reumatoid arthritis og systemisk lupus erythematosus var TNFα-hæmmere signifikant associeret med nedsat dødelighed (OR, 0,19; 95% CI, 0,038-0,983; P =. 048)

Søvnapnø: Dagstræthed er en svær størrelse

Mange patienter i behandling for obstruktiv søvnapnø føler sig stadig trætte og uoplagte i dagtimerne trods behandlingen. Men patienternes træthed er ofte summen af mange faktorer, og det kræver en stor indsats af patienterne selv at mindske trætheden.

Steroidfrygt hos forældre kan forværre AD hos deres børn

Forældres frygt for steroidbehandling er forbundet med alvorligere sygdomsforløb hos børn med AD. Frygten er størst hos patienter med lav uddannelse, og praktiserende læger og apotekere er desuden også mere skeptiske over for steroider end dermatologer.

Professor om ny medicin: Helt utrolig spændende udvikling

Speciallægerne venter med spænding på fremtidens næste biologiske behandlingsmuligheder. Med præparater, der formentlig kan gribe type-2 inflammation lige under epitelet, inden inflammationen når at ødelægge og aktivere de vigtige celler ved type-2-sygdomme, kan man nemlig behandle endnu tidligere og mere effektivt.

Hyperhidrose er en overset sygdom med gode behandlingsmuligheder

Der findes gode behandlingsmuligheder mod overdreven svedproduktion, men alt for mange er for tilbageholdende med at søge behandling, mener læge Charlotte Näslund Koch om lidelsen, som op mod 300.000 danskere lider af.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter