Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forxiga hastebehandles mod kronisk nyresygdom i USA

Det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, har sendt diabetesmidlet Forxiga (dapagliflozin) i en prioriteret, altså hurtigere, godkendelsesproces som behandling mod ny eller kronisk nyresygdom i forværring – uanset om patienten har type 2-diabetes eller ej.

oktober 2020 gav FDA Forxiga mærket ’banebrydende terapi’ til præcis denne indikation, som nu er kommet i ’prioriteret review’.

FDA vil gennemgå den kliniske dokumentation fra fase III-studiet DAPA-CKD, som evaluerede dapagliflozin oveni standardbehandlingen - bestående af en ACE-hæmmer eller en angiotensinreceptorblokker (ARB) - hos patienter med kronisk nyresygdom trin 2-4 og forhøjet udskillelse af urinalbumin. 

I forsøget reducerede Forxiga plus standardbehandling risikoen for det sammensatte endepunkt ​forværret nyrefunktion eller risikoen for kardiovaskulær eller nyredød med 39 procent sammenlignet med placebo. 

Forsøget blev stoppet tidligt i marts 2020 på baggrund af anbefalinger fra et uafhængigt dataovervågningsudvalg, der fastslog forsøgets 'overvældende' effektivitet.  

"Denne beslutning bringer os et skridt tættere på at levere denne nye behandlingsmulighed for de millioner af patienter, der lever med kronisk nyresygdom i USA," udtaler Mene Pangalos fra AstraZeneca. Han er administrerende vicepræsident for biofarmaceutiske produkter, F & U, AstraZeneca.

”Forxiga har potentialet til at være en virkelig transformerende medicin på tværs af en bredde af sygdomme, herunder type 2-diabetes, hjertesvigt med reduceret ejektionsfraktion og, hvis godkendt, kronisk nyresygdom,” tilføjer han. 

Forxiga er godkendt i Danmark til forbedre glykæmisk kontrol hos voksne med type 2-diabetes.  Det er også godkendt til at reducere risikoen for kardiovaskulær død og indlæggelse på grund af hjertesvigt hos voksne med hjertesvigt med reduceret ejektionsfraktion uanset diabetesstatus.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Feed ikke fundet.

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo