Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Hjertesyge har op til tre gange højere risiko for diabetes

Næsten 30 procent af verdens patienter med koronararteriesygdom har diabetes, viser en ny stor undersøgelse, som også afslører store forskelle i de forskellige verdensdele.

Ifølge undersøgelsen, der er offentliggjort i European Journal of Preventive Cardiology, er hjertepatienternes risiko i sammenligning med den generelle befolkning, hvor ni procent har diabetes, tre gange så høj.

Undersøgelsen viste også store geografisk forskelle - for eksempel har hele 60 procent af patienter med hjertesygdomme i Golflande diabetes, mens tallet i Europa er 20 procent.

"Fedme og mangel på motion er almindelige risikofaktorer for både diabetes og hjertesygdomme, og vores resultater fremhæver det presserende behov for at forbedre ernæring og hæve aktivitetsniveauer globalt," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Emmanuelle Vidal-Petiot fra Bichat-Claude Bernard Hospital, Paris, Frankrig.

"De lande, der er værst ramt af diabetes, befinder sig også i epicentret for fedmeepidemien, hvilket til dels kan tilskrives urbanisering og tilhørende ændringer i fysisk aktivitet og fødeindtagelse."

Resultatet er baseret på en analyse af CLARIFY-registret, som omfatter 32.694 patienter med kroniske koronarsyndrom fra 45 lande i Europa, Asien, Amerika, Mellemøsten, Australien og Afrika. Patienter blev tilmeldt i 2009 til 2010 og fulgt op årligt i fem år.

Alle negative kliniske resultater målt i undersøgelsen forekom hyppigere blandt hjertepatienter med diabetes sammenlignet med personer uden diabetes. Da forskerne sammenlignede sandsynligheden for dårlige resultater hos patienter med diabetes sammenlignet med personer uden, justerede de analyserne for flere faktorer, der kunne påvirke forholdet inklusive alder, køn, rygestatus, kropsmasseindeks, blodtryk, medicin og andre tilstande.

Efter disse justeringer fandt de, at blandt patienter med stabil koronar hjertesygdom havde patienter med diabetes en 38 procent højere dødsrate i løbet af den femårige opfølgning. De havde også en 28 procent højere risiko for det kombinerede resultat af hjerteanfald, slagtilfælde eller død af en kardiovaskulær årsag. Hjertepatienter med diabetes havde dårligere resultater end perosner uden diabetes uanset geografisk område og etnicitet.

"Diabetes var forbundet med dårligere resultater, selv i områder med den laveste forekomst. I Europa var diabetes for eksempel forbundet med en 29 procent større risiko for det kombinerede resultat af hjerteanfald, slagtilfælde eller kardiovaskulær død," fortæller dr. Vidal-Petiot.

"Dette indikerer, at styringen af ​​disse højrisikopatienter med hjertesygdomme og diabetes bør forbedres. Hvert land bør identificere disse patienter og tilbyde skræddersyede uddannelses- og forebyggelsesprogrammer," mener hun.

Dansk behandling for lentigo maligna flugter med nyeste erfaringer

EADV-Spring: Lentigo maligna (LM) kan behandles både kirurgisk og ikke-kirurgisk, og det kan være vanskeligt at vælge den mest hensigtsmæssige behandling. Valget afhænger blandt andet af læsionens lokalisering og patientens forventede levetid.

Resistente hudsvampe breder sig i Europa

Nogle patienter med hudsvamp får i dag en behandling, som ikke virker. Det kan skyldes en svampemiddelresistens, som formentlig er mere udbredt end hidtil antaget.

Probiotisk kost kan gavne HS-patienter

Ubalance i tarmens bakterier kan spille en betydelig rolle ved udviklingen af hudsygdommen Hidradenitis Suppurativa (HS). Det viser et studie, som blev præsenteret på EADV 2021 Spring Symposium i den forgangne weekend.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo