Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

SST anbefaler en højere grad af sammedags-undersøgelser til folk med diabetes

Undersøgelser og konsultationer kan og bør samles på færre besøg i sundhedsvæsenet, så mennesker med diabetes oplever sammenhæng og mere effektive forløb, anbefaler Sundhedsstyrelsen i ny rapport.

Det er muligt at lægge flere indsatser, såsom blodprøvetagning eller en anden bestemt undersøgelse og samtale med læge eller sygeplejerske, på samme dag, både når det foregår i almen praksis, i ambulatorier på sygehuse og på Steno Diabetes Centre, anbefaler styrelsen i den nye rapport.

”Patienten får med andre ord klaret flere ting samtidig, når vedkommende alligevel er afsted. Samtidig er det målet, at flere patienter møder op til samtlige undersøgelser og tjek, som er nødvendige for dem, fordi de er lettere at overskue. Slutmålet er, at flere mennesker med diabetes får en mere velreguleret sygdom,” udtaler Elsa Martha Eriksen, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, i en nyhed på styrelsens hjemmeside. 

Ikke alle patienter vil få gavn af det

Der er dog også viden, som peger i retning af, at der er en gruppe af patienter, som ikke nødvendigvis vil få gavn af dette tilbud. 

”Patienter, der i forvejen har svært ved at overskue et besøg på sygehuset eller hos deres praktiserende læge, får ikke lettere ved at møde op, når undersøgelserne samles, og besøgets varighed bliver endnu længere. Her skal der andre løsninger til, og det berører vi også i anbefalingerne,” siger Elsa Martha Eriksen. 

Når anbefalingerne er offentliggjort, skal de formidles til regioner og almen praksis med henblik på udbredelse af modeller for sammedagsundersøgelse i sundhedsvæsenet. 

Anbefalingerne er udarbejdet med bidrag fra en bredt sammensat arbejdsgruppe primært bestående af sundhedsprofessionelle, som arbejder med diabetespatienter til daglig og patientrepræsentanter.