Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Dagligt oralt insulin forbedrer metaboliske markører hos børn med høj risiko for type 1-diabetes

ADA: Børn, der er i høj risiko for at få type 1-diabetes, opnår en forbedring af glukose- og C-peptidmålinger, når de får insulin oralt dagligt.

Det viser nye TrialNet-data præsenteret på den amerikanske diabeteskongres ADA 2021 (abstrakt #589-P). 

"Hovedbudskabet er, at hos de deltagere med den højeste risiko for type 1-diabetes, forhindrede en af ​​de to doser oralt insulin, som vores undersøgelse testede, forringelse af metaboliske markører," udtaler medforfatter til studiet Maria Jose Redondo til mediet Healio. Hun er ph.d., lektor i endokrinologi ved Texas Children's Hospital og Baylor College of Medicine. 

Hun fortsætter:

”I en tidligere analyse havde vi vist, at denne dosis også forårsager gunstige immunologiske ændringer. Hverken de immunologiske eller de metaboliske virkninger blev set med den anden dosis.”

Forskerne bag studiet analyserede data fra børn i alderen tre til 16 år i høj risiko for at få type 1-diabetes jævnfør et Diabetes Prevention Trial Risk Score (DPTRS) på mindst 6,75, hvor en metabolisk virkning af oral insulin er blevet påvist. Børnene var også antistof-positive. 

Deltagerne modtog henholdsvis 67,5 mg daglig oral insulin (n = 13) eller 500 mg oral insulin hver anden uge (n = 17) eller placebo i seks måneder.

Forskere målte ændringer i gennemsnitlige glukose- og C-peptidresponskurver under en oral glukosetolerancetest ved baseline og seks og 12 måneder. 

Sammenlignet med baseline-målinger var glukoseniveauerne højere, og C-peptidniveauerne var lavere for hvert OGTT-tidspunkt (30 til 120 minutter) efter 12 måneder for gruppen, der fik 500 mg hver anden uge.

Metabolisk forringelse blev ikke observeret i gruppen med 67,5 mg daglig dosis. 

I abstraktet skriver forskerne, at forholdet mellem C-peptid og glukose af centroidkoordinater ændrede sig lidt i gruppen med 67,5 mg daglig dosis, men faldt i 500 mg-gruppen (1,03 vs. -4,39; P <0,05) efter justering for baseline-forhold, alder og BMI z-score.

”Det bedre metaboliske resultat af 67,5 mg daglig dosis af oral insulin end 500 mg hver anden uge er i overensstemmelse med tidligere fund, at immunologisk ændring er forbundet med 67,5 mg daglig dosis, hvilket tyder på en sammenhæng mellem immun- og metaboliske effekter,” skriver forskerne.