Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Forxiga er sikkert for patienter med covid-19

ADA: Behandling med Forxiga (dapagliflozin) er veltolereret hos patienter med covid-19 både med og uden diabetes.

Det viser en analyse fra DARE-19-studiet, der er blevet fremlagt på den amerikanske diabeteskongres ADA 2021. Dapagliflozin er veltolereret hos hospitalspatienter, der er indlagt med covid-19, uanset diabetes-status.

Det er godt nyt for patienter med type 2-diabetes, som har højere risiko for alvorlige covid-19-relaterede komplikationer som organsvigt og død. Risikoen for organsvigt var dog ikke signifikant mindre, ligesom man ikke så en signifikant bedring i helbredelsen af covid-19-patienter. Men der er alligevel plads til optimisme, mener forskeren bag analysen.

“Covid-19-pandemiens konstante udvikling gjorde det svært at opsamle tilstrækkeligt mange hændelser i DARE-19-studiet, da behandlingsstandarderne for patienter hurtigt blev forbedret, og færre patienter oplevede organsvigt eller død,” fortæller kardiolog og professor Mikhail Kosiborod, under den virtuelle præsentation på ADA-kongressen. De observerede dog færre af disse tilfælde hos patienter, der modtog dapagliflozin i forhold til placebo-armen.

Observationerne var konsistente på tværs af patientgrupper med og uden type 2-diabetes, som hver udgjorde omkring halvdelen af populationen på 1.250 indlagte covid-19-patienter. Derudover oplevede de patienter, der fik behandling med dapagliflozin, færre bivirkninger under studiet end placebogruppen. Dette inkluderede akut nyreskade og var igen konsistent på tværs af grupperne med og uden type 2-diabetes.

“Vi har vist, at brugen af SGLT2-hæmmere under akut sygdom såsom covid-19 ikke medfører store risici, når patienterne monitoreres,” udtaler Kosiborod.

“Resultaterne afføder den teori, at SGLT2-hæmmere yder organbeskyttelse - ikke kun ved covid-19, men også ved andre typer akut sygdom som sepsis. Dette bør undersøges i fremtidige studier.”