Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forxiga er sikkert for patienter med covid-19

ADA: Behandling med Forxiga (dapagliflozin) er veltolereret hos patienter med covid-19 både med og uden diabetes.

Det viser en analyse fra DARE-19-studiet, der er blevet fremlagt på den amerikanske diabeteskongres ADA 2021. Dapagliflozin er veltolereret hos hospitalspatienter, der er indlagt med covid-19, uanset diabetes-status.

Det er godt nyt for patienter med type 2-diabetes, som har højere risiko for alvorlige covid-19-relaterede komplikationer som organsvigt og død. Risikoen for organsvigt var dog ikke signifikant mindre, ligesom man ikke så en signifikant bedring i helbredelsen af covid-19-patienter. Men der er alligevel plads til optimisme, mener forskeren bag analysen.

“Covid-19-pandemiens konstante udvikling gjorde det svært at opsamle tilstrækkeligt mange hændelser i DARE-19-studiet, da behandlingsstandarderne for patienter hurtigt blev forbedret, og færre patienter oplevede organsvigt eller død,” fortæller kardiolog og professor Mikhail Kosiborod, under den virtuelle præsentation på ADA-kongressen. De observerede dog færre af disse tilfælde hos patienter, der modtog dapagliflozin i forhold til placebo-armen.

Observationerne var konsistente på tværs af patientgrupper med og uden type 2-diabetes, som hver udgjorde omkring halvdelen af populationen på 1.250 indlagte covid-19-patienter. Derudover oplevede de patienter, der fik behandling med dapagliflozin, færre bivirkninger under studiet end placebogruppen. Dette inkluderede akut nyreskade og var igen konsistent på tværs af grupperne med og uden type 2-diabetes.

“Vi har vist, at brugen af SGLT2-hæmmere under akut sygdom såsom covid-19 ikke medfører store risici, når patienterne monitoreres,” udtaler Kosiborod.

“Resultaterne afføder den teori, at SGLT2-hæmmere yder organbeskyttelse - ikke kun ved covid-19, men også ved andre typer akut sygdom som sepsis. Dette bør undersøges i fremtidige studier.”

Berigtigelse

Medicinsk Tidsskrift bragte i april en artikel om, at DSAM satte faktaark om hjemmefødsler på pause. Artiklen indeholdt ukorrekte oplysninger om baggrunden for beslutningen. Det er således ikke korrekt, at Sundhedsstyrelsen i sit høringssvar til DSAM i december 2018 kaldte oplysningerne i udkastet ”forkerte og i direkte modstrid” med deres eget daværende og stadig ikke færdigreviderede udkast til retningslinjer. Medicinsk Tidsskrift beklager.

Peter Rossing efter ADA: Type 2-retningslinjer skal revideres igen

ADA: Nye lægemidler og ny evidens ændrer diabeteslandskabet hastigt, og det er allerede tid til igen at tage retningslinjerne for behandling af type 2-diabetes op til revision, vurderer professor Peter Rossing, der har været med til at lave de internationale og danske guidelines på området.

Ny ADA-EASD-konsensus rapport for type 1-diabetes på trapperne

ADA: Et uddrag af en konsensus rapport fra den amerikanske og europæiske diabetesassociation ADA og EASD blev fremlagt under ADA 2021 med bidrag fra dansk professor. Forfatterne bag efterlyser feedback fra deltagere på sessionen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo