Nævn går i frontalangreb på Novo Nordisk - og patienterne taber

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Hver ekstra centimeter i taljen øger risikoen for alvorlig leverskade ved T2D

EASD: Et omfangsrigt taljemål øger risikoen for alvorlig leverskade hos mennesker med type 2-diabetes (T2D).

Det viser en ny undersøgelse, som blev præsenteret på det årlige møde i European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Studiet har fundet en sammenhæng mellem større taljeomkreds og udviklingen af ​​ikke-alkoholisk fedtsygdom (NAFLD) hos mennesker med T2D og peger på, at for hver centimeter i taljeomkreds stiger risikoen for at udvikle avanceret fibrose med fem procent. Avanceret fibrose er et sent stadium af NAFLD, hvor fedtophobning i leveren kan udvikle sig til potentielt livstruende ardannelse i leveren.

De 684 TD2-patienter, som deltog i studiet, havde en gennemsnitsalder på 61 år, et gennemsnitligt BMI på 28,7 og en gennemsnitlig taljeomkreds på 104 cm. 59 procent af deltagerne var mænd. Vibrationskontrollerede elastografiscanninger (en form for ultralyd) viste, at 74,5 procent af deltagerne havde NAFLD, og hos 12,4 procent havde det udviklet sig til avanceret fibrose. En fjerdedel af deltagerne havde makrovaskulære komplikationer af T2D, såsom hjertesygdomme. En femtedel havde retinopati, 39,4 procent havde neuropati og 38,3 procent havde nefropati.

En analyse af resultaterne viste, at nefropati (nyreskader) var væsentligt mere almindelig hos patienter med fremskreden fibrose end hos de andre T2D-patienter. 52,1 procent af deltagerne med avanceret fibrose havde nefropati, sammenlignet med 36,3 procent af de andre T2D-patienter. Undersøgelsens forfattere påpeger, at der er behov for mere forskning for at bekræfte denne forbindelse.

Der var ikke forskel i forekomsten af de andre komplikationer (makrovaskulære komplikationer, retinopati og neuropati) mellem dem med avanceret fibrose og de andre T2D-patienter, men igen er der brug for mere forskning for at bekræfte dette, understreger forskerne.

Udover at påpege, at hver centimeter stigning i taljemål var forbundet med fem procent stigning i sandsynligheden for at udvikle avanceret fibrose, fandt forskerne også, at højere niveauer af AST (en markør for leverskade) var forbundet med højere risiko for avanceret fibrose.

”Læger, der behandler mennesker med type 2-diabetes, bør være opmærksomme på disse forbindelser og kontrollere for avanceret fibrose, når patienternes taljeomkreds eller niveau af AST er højt. En stor taljeomkreds er forbundet med metabolisk syndrom og fedtophobning i maven, hvilket kan føre til NAFLD. Vægttab og noget medicin kan reducere NAFLD, og udviklingen af nye lægemidler er ved at komme op i tempo," siger en af hovedkræfterne bag studiet Tiphaine Vidal-Trécan fra Lariboisiere Hospital i Paris, Frankrig, i en pressemeddelelse.

Det anslås, at op til 15-20 procent af T2D-patienter har avanceret fibrose.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo