Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Yngre kvinder har større risiko for at udvikle type 2-diabetes efter hysterektomi

EASD: Kvinder yngre end 45 år, der har fået fjernet livmoderen, har mere end 50 procent større risiko for at udvikle type 2-diabetes (T2D) end andre. Æggestokkene synes også at spille en rolle.

Det viser det franske E3N-studie på mere end 83.000 midaldrende kvinder, som blev fulgt i gennemsnit 16 år. Resultaterne blev præsenteret på dette års europæiske diabeteskongres EASD 2022 (abstract #151). 

"Resultaterne fra denne store franske kohorte tyder på, at kvinder, der gennemgår en hysterektomi, før de er 45 år, har en 52 procent øget risiko for at udvikle type 2-diabetes," siger hovedforfatter Fabrice Bonnet i en pressemeddelelse fra EASD. Han er professor på CHU de Rennes i Frankrig. 

"Vigtigt er, at risikoen for diabetes er endnu højere, når begge æggestokke fjernes, men den øgede risiko forbliver, selv når begge æggestokke bevares, og kan ikke forklares med en usund kost eller fysisk inaktivitet."  

I studiet indgik 83.582 kvinder med en gennemsnitsalder på 51 år, som var fri for diabetes, da undersøgelsen startede. I alt gennemgik 17.141 kvinder en hysterektomi og 2.672 kvinder udviklede T2D over en 16-årig periode. 

Ovariebevarelse kan være gavnlig

Sammenlignet med kvinder i den totale kohorte, der ikke gennemgik en hysterektomi, var de, der gjorde det, 27 procent mere tilbøjelige til at udvikle T2D efter justering for faktorer, der sandsynligvis vil påvirke resultaterne, herunder uddannelsesniveau, rygestatus og familiehistorie med diabetes. 

Hysterektomi bliver anbefalet som behandling mod fibromer, endometriose og gynækologiske kræftformer. Indgrebet fjerner livmoderen, nogle gange sammen med æggelederne, æggestokkene eller livmoderhalsen.  

Resultaterne på, at det at have en hysterektomi med æggestokkene intakte var forbundet med en 13 procent øget risiko for diabetes sammenlignet med en 26 procent højere risiko efter både en hysterektomi og en oophorektomi, hvor æggestokkene fjernes.

"Dette indikerer, at ovariebevarelse kan være gavnligt til at reducere risikoen for type 2-diabetes", siger Fabrice Bonnet.

"Vores resultater tyder også på, at kvinder, der fik en hysterektomi, oftere var deprimerede. Det er velkendt, at depression er forbundet med risikoen for diabetes. Og vores data tyder på, at øgede depressive træk kan spille en rolle i sammenhængen mellem hysterektomi og en øget risiko for diabetes."