Medicinrådet anbefaler osilodrat mod Cushings Syndrom
Trods usikkerheder i evidensen anbefaler Medicinrådet osilodrostat til behandling af Cushings syndrom, når fjernelse af den hormonproducerende tumor ikke har været mulig, og hvor behandling med ketoconazol eller metyrapon ikke har givet den ønskede effekt.
Sådan lyder det i anbefalingen fra Medicinrådet.
”Behandling med osilodrostat kan muligvis medføre, at flere patienter får et normalt kortisolniveau, end hvis de behandles med pasireotid, ketoconazol og metyrapon, som er de nuværende standardbehandlinger,” skriver rådet i deres anbefaling.
Medicinrådet har lagt vægt på, at målene med behandling med osilodrostat er normalisering af kortisolniveauet, og at 68,5 procent af patienterne i studierne behandlet med osilodrostat fik normaliseret deres kortisolniveau sammenlignet med 48,5 procent, 43 procent og 30 procent behandlet med henholdsvis ketoconazol, metyrapon og pasireotid.
Osilodrostat er dog væsentligt dyrere end metyrapon og ketoconazol, og Medicinrådet anbefaler derfor, at regionerne kun anvender osilodrostat til patienter, som ikke har effekt af metyrapon eller ketoconazol, eller som oplever uacceptable bivirkninger ved de to behandlinger.
Øget risiko for diabetes
Medicinrådet vurderer desuden, at datagrundlaget for osilodrostats effekt og bivirkninger samlet set er meget usikkert, da osilodrostat ikke er sammenlignet direkte med de lægemidler, der er standardbehandling i dag. Det er derfor ikke muligt med sikkerhed at vurdere, om osilodrostat er en lige så god eller bedre behandling end den nuværende standardbehandling.
”Det er heller ikke muligt at vurdere, om der er forskel på de bivirkninger, der kan opstå ved behandling med osilodrostat og behandling med ketoconazol og metyrapon. Behandling med pasireotid er forbundet med en øget risiko for udvikling af type 2-diabetes,” skriver Medicinrådet.
Opsummeret lyder konklusionen fra Medicinrådet:
”Anbefalingen betyder, at Medicinrådet råder regionerne til at bruge osilodrostat til patienter med Cushings syndrom , men ikke nødvendigvis som førstevalg til alle patienter.”