Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin


"Det er et usædvanligt studie, fordi konklusionerne er så klare," siger Peter Rossing. Foto: Joachim Rode

Overlæge: Nyresygdom kan være på vej til at blive udryddet

Resultaterne for et nyt Ozempic-studie er endnu et skridt på vejen mod at udrydde nyresygdom, mener overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen, Peter Rossing. Det anslås, at cirka hver 10. dansker lider af kronisk nyresygdom.

Peter Rossing er medforfatter på studiet FLOW fra Novo Nordisk, som han fredag var med til at præsentere på den europæiske nyrekonference European Renal Association (ERA) i Stockholm. Studiet er også offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine​.

FLOW-studiet er lavet på baggrund af 3.533 patienter med type 2-diabetes og en kronisk nyresygdom, og det blev afbrudt i oktober 2023, da resultaterne var så overbevisende, at forskerne vurderede, at det ville være uetisk at fortsætte. FLOW er det første studie af effekten af Ozempic (semaglutid) for personer med type 2-diabetes og nyresygdom. Det viser, at de patienter, der fik semaglutid, reducerede deres risiko for død, alvorlig hjerte-kar-sygdom og forværring af deres nyresygdom med 24 procent. Der var også effekt på død uanset årsag.

"Det er et usædvanligt studie, fordi konklusionerne er så klare. Det er også første gang, at vi ser, at denne type af diabetesmedicin – GLP1-receptor agonister som Ozempic – have en beskyttende effekt på nyrefunktionen. I forvejen vidste vi jo, at Ozempic har effekt på både blodsukkerregulering, vægttab og hjerte-kar-sygdom. Vi har altså lægemidler nu, der kan vildt mange ting – det er fantastisk," siger Peter Rossing til Steno Diabetes Center Copenhagens hjemmeside.

Patienter: På mange måder et mirakelmiddel

I Nyreforeningen er formand Malene Deele begejstret over resultaterne.

”De resultater, forskerne har opnået i behandlingen af nyresyge med Ozempic, viser, at det på mange måder er et mirakelmiddel. Effekten af denne medicin er så epokegørende, at det kommer op ved siden af opfindelsen af penicillin og Epo, som har reddet mange nyresyges liv. Og med de positive resultater i behandlingen af nyresyge med Ozempic kan vi forhåbentlig redde endnu flere. Vi står ved en milepæl, der på mange måder kan revolutionere behandlingen af nyresygdom og hjertesygdom i dag. Behandlingsformer, som lover godt for de mere end 600.000 danskere, der lider af en kronisk nyresygdom,” siger hun.

Flere effektive lægemidler

Igennem de seneste år er der udviklet en række nye lægemidler, som giver patienter og læger håb for, at man om få år får bugt med kronisk nyresygdom, som er en sygdom, hver tiende dansker lider af. 

Peter Rossing hæfter sig ved udsigten til at have endnu flere effektive lægemidler at gøre brug af til nyrepatienter og diabetespatienter med nyresygdom. De øvrige lægemidler, der i de senere år er kommet frem, er især indenfor medicinklassen SGLT-2-hæmmere og stoffet finerenon. SGLT-2-hæmmere kan sænke blodsukkeret og virker både på hjerte-kar-sygdom og nyrer. Finerenon har ligeledes en beskyttende effekt på nyrefunktionen og nedsætter forekomst af hjerte-kar-sygdom hos personer med type 2-diabetes og nyresygdom.

"Hvordan de enkelte lægemidler skal bruges og hvem, der skal have dem, det skal vi nu finde ud af. Vi ved ikke, om alle skal have den samme medicin som en pakkeløsning. Det er både dyrt og måske uhensigtsmæssigt. Vi vil gerne have individuelle løsninger og arbejder mere og mere henimod at finde frem til den helt rette medicin til den rette patient.  Det er udfordringen nu. Men det er helt utrolig glædeligt, at vi får flere og flere muligheder for at forsøge at undgå, at folk udvikler alvorlig nyresygdom. Vi nærmer os mere og mere at kunne sige, at nyresygdom kan blive udryddet i stort omfang," siger Peter Rossing.

Nyreforeningens formand Marlene Deele håber, at at sundhedsmyndighederne har fokus på at dele resultaterne med de praktiserende læger og primærsektoren som
helhed.

”Det er der, hovedparten af de mange nyresyge, som kunne have glæde af de nye behandlinger, har deres gang,” siger hun.