Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Unge dampere klarer sig lige så dårligt som rygere i træningstest

ERS: Unge, der damper på e-cigaretter, klarer sig lige så dårligt som rygere i træningstest. De blev mere forpustede, oplevede intens træthed i deres ben og havde højere niveauer af laktat i blodet sammenlignet med ikke-rygere og ikke-dampere.

Det viser resultaterne af et studie, som blev præsenteret på European Respiratory Society (ERS) i Wien.

Undersøgelsen er en af flere, der bringer evidens frem om, at langvarig brug af e-cigaretter er skadeligt og udfordrer ideen om, at det at dampe (vaping) kan være et sundere alternativ til rygning.

”Tidligere forskning har vist, at vaping er forbundet med lungebetændelse samt skader og ændringer i blodkarrene. Selvom nogle undersøgelser tyder på, at vaping kan bruges til at skære ned på eller helt droppe rygning, ved vi endnu ikke, hvad længerevarende vaping-brug gør ved vores kroppe,” udtaler dr. Azmy Faisal, lektor i kardio-respiratorisk fysiologi i afdelingen for sport og træningsvidenskab ved Manchester Metropolitan University, Storbritannien, i en pressemeddelelse fra ERS.

Undersøgelsen omfattede 60 personer i 20'erne, som ifølge en spirometri test alle havde normal lungefunktion. Tyve af deltagerne var ikke-rygere og ikke-vapers, 20 havde dampet i mindst to år og 20 havde røget i mindst to år.

Hver person deltog i en trinvis træningstest på en statisk cykel for at teste deres fysiske formåen. Ud over at se, hvor godt deltagerne klarede træningen, overvågede forskerne undervejs deres hjerte, lunger og musklers reaktioner på et hårdere og hårdere fysisk niveauer, indtil de nåede deres maksimum. Deltagerne fik også taget blodprøver og lavet en ultralydsscanning for at analysere, hvor godt deres arterier fungerede.

Dampere klarer sig som rygerne

I gennemsnit havde gruppen af ​​unge dampere lavere 'peak-motionskapacitet' (186 watt) end gruppen, der ikke dampede eller røg (226 watt), men en kapacitet svarende til gruppen af ​​rygere (182 watt). Ved maksimal træning var dampere og rygere også mindre i stand til at forbruge ilt (i gennemsnit 2,7 liter i minuttet og 2,6 liter i minuttet) sammenlignet med de ikke-rygende og ikke-dampende deltagere (i gennemsnit 3 liter i minuttet).

Både dampere og rygere viste tegn på, at deres blodkar ikke fungerede så godt som gruppen, der hverken røg eller dampede, ifølge blodprøverne og ultralydsscanningerne. Rygerne og damperne blev mere forpustede, oplevede intens træthed i deres ben og havde højere niveauer af laktat i blodet, selv før de nåede deres maksimale træningsniveau.

”I denne undersøgelse så vi på en gruppe unge mennesker uden synlige tegn på lungeskade. Blandt de mennesker, der havde dampet eller røget i mindst to år, så vi vigtige forskelle i, hvor godt de klarede motion. Rygerne og damperne havde en målbar forceret vejrtrækning, mens de brugte motionscyklerne. De fik sværere ved at trække vejret, deres muskler blev mere trætte, og de var generelt mindre fit. I denne henseende viste vores forskning, at vaping ikke er bedre end rygning,” udtalte Dr. Faisal.

Formand for ERS Tobacco Control Committee, Dr. Filippos Filippidis, som forsker i folkesundhed ved Imperial College London, og som ikke selv var involveret i forskningen, udtalte:

”E-cigaretter sælges billigt og i en række forskellige varianter for at appellere til unge mennesker. Som følge heraf ser vi, at flere og flere unge går i gang uden at vide, hvad de langsigtede konsekvenser kan være for deres helbred. Selvom det altid er en udfordring at vide, om de sammenhænge, ​​vi finder i disse undersøgelser, er årsagssammenhænge eller et resultat af nogle andre systematiske forskelle mellem grupper, skal folk, der damper, være opmærksomme på, at brugen af ​​disse produkter kan gøre dem mindre veltrænede og dårligere i stand til at deltage i træning. Læger og politikere skal også have indsigt i risici ved dampning, og vi bør gøre alt, hvad vi kan for at støtte børn og unge i at undgå eller holde op med at dampe.”