Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Professor: Tusindvis af diabetespatienter slipper nu for årlige screeninger

Jakob Grauslund

Et nyt sæt kliniske retningslinjer vil overflødiggøre titusindvis af årlige screeninger hos diabetespatienter med lav risiko for at udvikle diabetesrelaterede øjenskader, vurderer professor Jakob Grauslund.

Han er ledende overlæge, klinisk professor og forskningsleder på Øjenafdeling E, Odense Universitetshospital og hovedforfatter på nye retningslinjer.

Han glæder sig over, at man kan lette livet for diabetespatienter, der ikke har retinopati, i forbindelse med de nye retningslinjer, der er gennemgået i en statusartikel hos Ugeskrift for Læger.

Diabetisk øjensygdom, især diabetisk retinopati, er farlig for diabetespatienter, fordi forhøjet blodsukker kan beskadige blodkarrene i nethinden, hvilket kan føre til nedsat syn eller i værste fald blindhed. Ubehandlet kan tilstanden udvikle sig uden symptomer i de tidlige stadier, hvilket gør det svært for patienterne at opdage problemet, indtil synet allerede er skadet. Regelmæssig øjenscreening er derfor vigtig for at opdage og behandle sygdommen tidligt, inden den når at forårsage varig skade.

De nye nationale retningslinjer for øjenscreening af diabetespatienter sikrer en bedre brug af ressourcerne, fordi man har tilpasset undersøgelsesintervallerne til danske forhold baseret på store mængder data, fremgår det af statusartiklen.

”Patienter uden diabetisk retinopati skal fremadrettet have screeningsintervaller på mindst 24 måneder. Tidligere kunne man fortsat give dem årlige screeninger, hvis man eksempelvis var bekymret for deres glykæmiske regulering (blodsukkerkontrol, red.), men vi har nu publiceret data, som viser, at risikoen for at gå fra ingen til behandlingskrævende diabetisk retinopati er så forsvindende lille, cirka 0,20 procent på to år, at årlige screeninger sagtens kan undlades, uden at det går ud over patientsikkerheden,” siger Jakob Grauslund.

Han henviser til data fra artiklen ‘Risk of 2-year progression from no diabetic retinopathy to proliferative diabetic retinopathy in accordance with glycaemic regulation in 145 527 persons with diabetes in a national cohort’, der er publiceret i Acta Ophthalmologica

Det sparer samfundet for penge og letter adgangen til praktiserende øjenlæger, når læger kan fortælle patienterne, at de trygt kan blive øjenscreenet sjældnere, da hyppigere undersøgelser ikke er nødvendige, vurderet ud fra deres personlige risikoprofil. Det har overlæge Søren Tang Knudsen fra Steno Diabetes Center Aarhus tidligere udtalt til Oftalmologisk Tidsskrift.

Screeningsprogrammet for diabetisk øjensygdom har nu kørt i over 10 år. Antallet af nye tilfælde af blindhed blandt diabetespatienter er de seneste 20 år faldet med 78 procent, sandsynligvis som en effekt af det nationale øjenscreeningsprogram og bedre muligheder for at behandle forhøjet blodsukker, oplyser forfatterne til statusartiklen.