Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Kæmpe undersøgelse: Semaglutid forbundet med markant lavere risiko for Alzheimers

Semaglutid fortsætter med at vise potentiale som behandling af en bred vifte af andre tilstande. Et nyt stort studie viser, at midlet er forbundet med en markant reduceret risiko for at udvikle Alzheimers sygdom hos mennesker med type 2-diabetes.

I studiet brugte forskere ved Case Western Reserve School of Medicine i USA elektroniske sundhedsdata fra 116 millioner patienter i USA. Ved at analysere data for næsten 1,1 millioner patienter med type 2-diabetes uden tidligere diagnose af Alzheimers sygdom kunne forskerne sammenligne risikoen for en første diagnose med Alzheimers blandt patienter, der tog semaglutid, med dem, der fik en af syv andre diabeteslægemidler, herunder metformin og dipeptidyl-peptidase-4-hæmmere (DPP-4i) og andre GLP-1 receptoragonister. 

Resultaterne viser, at dem, der fik ordineret semaglutid, havde 40-70 procent lavere risiko for en første diagnose med Alzheimers sammenlignet med patienter, der fik andre diabetesmedikamenter. Når de sammenlignede med insulin, var risikoen 67 procent lavere. Sammenlignet med andre lægemidler i samme klasse som semaglutid var risikoen 41 procent lavere.

Studiet er publiceret i Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Semaglutid tilhører klassen af såkaldte GLP-1 receptoragonister (GLP-1-RA), som hjælper med at regulere blodsukkeret, men stoffet har også andre positive effekter på kroppen. Tidligere studier har indikeret, at semaglutid kan reducere inflammation, beskytte nerveceller og forbedre kardiovaskulær sundhed.

Medicinske Tidsskrifter har tidligere skrevet en længere artikel om, at GLP-1 receptoragonister nu testes inden for en lang række andre sygdomsområder, fra neurodegenerative lidelser over søvnapnø til polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

”Der er allerede tidlige tegn på, at GLP-1-RA’er har effekt på sygdomme som Alzheimers, kronisk nyresygdom, lunge-, lever- og hjertesygdom. Det kan heller ikke udelukkes, at stofferne kan bidrage til at forebygge udvalgte kræftsygdomme. Det er rigtig interessant, og det giver håb til patienter med for eksempel neurodegenerative lidelser, som i dag har ganske få effektive behandlingsmuligheder,” sagde Allan Arthur Vaag ved den lejlighed. Han er professor og overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen med fokus på translationel type 2-diabetesforskning.

De amerikanske forskere undersøgte i den nye forskning også, om semaglutids effekt varierede baseret på alder, køn og fedmestatus. Resultaterne viste, at semaglutid havde en positiv effekt på tværs af alle disse grupper. Både kvinder og mænd, ældre og yngre diabetespatienter samt patienter med og uden fedme viste en lavere risiko for Alzheimers, når de tog semaglutid sammenlignet med andre diabetesmedikamenter.

Interessant nok viste kvinder en større reduktion i risikoen for Alzheimers sammenlignet med mænd. Selvom årsagen til denne forskel er uklar, understøtter resultaterne behovet for yderligere studier, der kan undersøge kønsspecifikke forskelle i semaglutids virkning.

Forskerne håber, at deres fund kan inspirere til kliniske forsøg, der undersøger, om semaglutid kan bruges til forebyggelse af Alzheimers hos patienter uden diabetes. I øjeblikket er der flere kliniske studier i gang, der undersøger semaglutids potentiale som en behandling af tidlig Alzheimers.

Da Alzheimers er en kompleks sygdom med mange faktorer, kan semaglutids potentiale skyldes dets indvirkning på forskellige biologiske processer, såsom reduktion af oxidativt stress, forbedring af neuronfunktionen og reduktion af inflammationsniveauer. Ifølge forskerne kan GLP-1 receptorer spille en rolle i hjernen, hvor de kan hjælpe med at reducere neuroinflammation og beskytte mod skader i nerveceller.