Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kunstige sødemidler giver risiko for type 2-diabetes

EASD 2017: Ny forskning afslører, at kunstige sødestoffer kan ændre kroppens evne til at optage glukose, og dermed kan et stort forbrug af kunstige sødemidler medvirke til at udvikle type 2-diabetes.

Sammenhæng mellem kunstige sødemidler af den type som erstatter sukker i f.eks. drikkevarer, de såkaldte non-caloric artificial sweeteners (NAS), og diabetes er ikke ny. Men det er nyt at forskning afslører de bagvedliggende mekanismer.

Studiet præsenteres på EASD i dag, torsdag, af Richard Young, lektor fra Adelaide School of Medicine, Universitetet i Adelaide, Australia, mener, at undersøgelsen viser, at kunstige sødestoffer påvirker kroppens evne til at kontrollere blodsukkerniveauer. ”De kunstige sødemidler forøger chancen for at mennesker behøver overdrevne glucoseniveauer til at supplere deres måltider, og det kan disponere dem for at  udvikle type 2-diabetes.”

Richardt Young understreger også at studiet er lille, og at det skal følge op med større studier.

Det australske team rekrutterede 27 raske deltagere til studiet. Tre gange dagligt i en periode på to uger fik de særlige kapsler indeholdende sødestoffer svarende til at drikke 1,5 liter light sodavand pr. dag. Kapslerne udløste først deres indhold i mavesækken, og deltagerne kunne således ikke smage sødestofferne. Placebo-gruppen spiste kapsler uden sødemidler.

Efter to uger måltes og analyseredes deres glukose optagelse, deres insulinniveauer, GLP-1, og lignende undersøgelser, og dér viste det sig, at deltagerne, som havde fået kunstige sødemidler, havde reduceret GLP-1, forringet glukose absorption og højere blodsukker.

Tags: EASD2017

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift