Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

For lidt og for meget søvn ophober plak i halspulsåren

ACC.20/WCC: Personer, der sover mere eller mindre end syv-otte timer dagligt, har signifikant større tegn på stivhed i artierierne og dermed større risiko for at udvikle hjertesygdom eller slagtilfælde.

Det viser en ny undersøgelse, der fremlægges i forbindelse med den aflyste amerikanske hjertekongres ACC.20/WCC.

Selv efter at have redegjort for andre kendte risikofaktorer for hjertesygdomme eller slagtilfælde, havde mennesker, der sov mindre end seks timer eller mere end otte timer om natten, væsentligt større risiko for at ophobe plak i væggene i deres halspulsåre - henholdsvis 54 procent og 39 procent større risiko sammenlignet med mennesker, der sov syv til otte timers søvn.

"Budskabet, der er baseret på vores resultater, er: 'sov godt, men ikke for godt. At få for lidt søvn påvirker dit helbred dårligt, men for meget ser også ud til at være skadeligt'," siger undersøgelsens hovedforfatter, kardiolog Evangelos Oikonomou.

"I modsætning til andre risikofaktorer for hjertesygdomme som alder eller genetik, kan søvnvaner justeres. Og selv efter at have taget hensyn til virkningen af ​​etablerede risikofaktorer for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme - for eksempel alder, køn, fedme, rygning, hypertension, diabetes, forhøjet blodtryk og endda en historie med hjertesygdomme - kan både kort og lang sovetid kan være yderligere risikofaktorer."

Analysen er baseret på søvnmønstre hos 1.752 mennesker i Corinthia-regionen i Grækenland, hvor deltagerne blev bedt om at besvare et standardspørgeskema og derefter blev delt op i en af ​​fire grupper baseret på deres selvrapporterede søvnvarighed:

  1. normal søvn (syv til otte timer om natten)
  2. kort søvn (seks til syv timer om natten)
  3. meget kort søvn (mindre end seks timer om natten)
  4. lang søvn (mere end otte timer om natten)

Deltagerne repræsenterede et bredt spektrum af både raske mennesker og personer med hjerte-kar-risikofaktorer samt etableret hjertesygdom, og de fleste kom fra landdistrikter med mindre end 1.000-2.000 indbyggere. De varierede i alderen fra 40 til 98 år, med en gennemsnitsalder på 64 år.

På tidspunktet for undersøgelsen gennemgik hver deltager også ultralydsscanning for at måle tykkelsen af ​​den indre del af arterievæggen. Fortykning af arterievæggene reflekterer opbygning af plak og er forbundet med en øget risiko for slagtilfælde og andre kardiovaskulære hændelser.

Intima media tykkelse på >1,5 mm eller udposning >50% sammenlignet med nærliggende segmenter af arterievæggen blev defineret som aterosklerotisk plak.

Forskere afslørede et U-formet mønster mellem søvnvarighed og tidlige indikatorer for åreforkalkning, hvilket understreger behovet for et afbalanceret søvnmønster, fortæller Oikonomou.

Intima mediatykkelse og plaqueopbygning i arterievæggene var større hos både personer med kortere og længere søvn.

”Vi forstår ikke fuldstændigt forholdet mellem søvn og hjerte-kar-sundhed. Det kan være, at neddrosling eller afmatning af det sympatiske nervesystem, der opstår under søvn, fungerer som en genopretningsfase for hjertekarsystemet," siger Oikonomou.

"Desuden kan kort søvn være forbundet med øgede kardiovaskulære risikofaktorer - for eksempel usund kost, stress, overvægt eller større alkoholforbrug - hvorimod længere søvnvarighed kan være forbundet med et mindre aktivt livsstilsmønster og lavere fysisk aktivitet."

Denne undersøgelse har sin begrænsning i at den er afhængig af selvrapporterede søvnmønstre og er i tværsnit i naturen, så forholdet mellem søvnmønster og aterosklerotisk aktivitet er baseret på et enkelt tidspunkt.