Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Kun kedelig vegetarisk mad er sundt for hjertet

ACC.20/WCC: Vælger man at leve vegetarisk af hensyn til sit hjertekarsystem, så nytter det ikke noget, hvis man spiser slik, raffineret korn og kager eller drikker juice og sødet sodavand.

Det antyder en ny græsk undersøgelse, der er blevet fremlagt i forbindelse med den aflyste amerikanske hjertekongres ACC.20/WCC.

"Baseret på disse resultater ser det ud til, at det at følge en plantebaseret eller vegetarisk kost ikke er nok til at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme," siger undersøgelsens hovedforfatter Demosthenes Panagiotakos, der er professor i biostatistik, forskningsmetoder og epidemiologi ved Harokopio Universitet i Athen, Grækenland.

”Det er også vigtigt at fokusere på specifikke, sunde plantebaserede fødevaregrupper for at se en fordel med hensyn til reduktion af hjerte-kar-sygdomme.”

Forskerne sporede kostadfærd og udviklingen af ​​hjertesygdomme blandt mere end 2.000 græske voksne over en 10-årig periode, begyndende i 2002. Deltagerne blev bedt om at gennemføre en detaljeret undersøgelse af fødevarefrekvens på tilmeldingstidspunktet samt efter fem år og efter 10 år.

Ved afslutningen af ​​undersøgelsesperioden analyserede forskerne forholdet mellem diæt og udviklingen af ​​hjerte-kar-sygdom ved hjælp af et diætindeks, der delte deltagerne i tre grupper baseret på antallet af dyrebaserede fødevarer (der omfattede kød såvel som dyreproducerede produkter såsom æg og mejeri), de spiste pr. dag.

Samlet set var mænd, der spiste færre dyrebaserede fødevarer, 25 procent mindre tilbøjelige til at udvikle hjertesygdom sammenlignet med mænd, der spiste flere dyrebaserede fødevarer.

Den samme overordnede tendens blev set hos kvinder, men forholdet var mindre stærkt, med en samlet risikoreduktion på ca. 11 procent blandt kvinder, der spiste færrest dyrebaserede fødevarer.

Selvom forskellen i risiko for hjerte-kar-sygdomme var betydelig mellem disse grupper, var den samlede forskel i forbrug af dyrebaserede fødevarer relativt lille. De, der fulgte en mere plantebaseret diæt, konsumerede i gennemsnit tre dyrebaserede fødevarer dagligt, mens de, der fulgte en mindre plantebaseret diæt, spiste fem.

"Disse fund fremhæver, at selv en lille reduktion i det daglige forbrug af dyrebaserede produkter ledsaget af en stigning i sunde plantebaserede fødevarer, kan bidrage til bedre hjerte-kar-sundhed," siger Panagiotakos.

Forskerne opdelte den plantebaserede diæt som enten sund (flere frugter, grøntsager, fuldkorn, nødder, bælgfrugter, olier og te eller kaffe) eller usund (øget forbrug af juice, sødede drikkevarer, raffinerede korn, kartofler og slik).

Analyser viste, at kun deltagere, der fulgte en sund plantebaseret diæt, havde en signifikant reduktion i hjerte-kar-risiko sammenlignet med deltagere, der spiste flere dyrebaserede produkter.

Der blev også observeret forskelle i spisemønstre - og den tilknyttede reduktion af hjerte-kar-risikoen mellem kvinder og mænd. Generelt spiste mænd cirka tre gange om dagen, mens kvinder havde tendens til at snacke mere og spiste fire til fem gange dagligt.

Samtidig viste kvinder en mere dramatisk stigning i risikoen for hjertesygdomme, når de spiser en usund plantebaseret diæt og en mere dramatisk reduktion i risikoen, når de spiste en sund, plantebaseret diæt sammenlignet med mænd. Dette antyder, at snack af sunde fødevarer kan være fordelagtigt, mens snack af usunde fødevarer kan medføre større risici, siger Panagiotakos.

Undersøgelsen var begrænset af dens afhængighed af spørgeskemaer for at spore deltagernes diæter. Resultaterne styrker dog beviser for hjertefordelene ved en plantebaseret diæt.

”I fremtiden tror jeg, det vil være nyttigt, hvis retningslinjer for forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme tilbyder klarere og specifikke ernæringsforslag, hvad angår de typer fødevarer, der anbefales, og de portioner, der skal indtages," mener Panagiotakos.