Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Problemer med graviditeten kan medføre hjertesygdom senere i livet

Graviditetskomplikationer som abort, præeklampsi, diabetes under graviditet (svangerskabsdiabetes) og for tidlig fødsel er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme senere i livet.

Det antyder en overordnet paraplyanalyse offentliggjort i BMJ, hvor forskere samtidig konstaterer at amning i længere perioder er forbundet med en reduceret risiko for hjertekarproblemer.

Flere andre faktorer relateret til fertilitet og graviditet ser også ud til at være forbundet med efterfølgende kardiovaskulær sygdom, siger forskerne, herunder tidlig menstruation, brug af kombinerede p-piller, polycystisk ovariesyndrom og tidlig overgangsalder.

Tidligere undersøgelser har antydet, at risikofaktorer, der er specifikke for kvinder, kan være forbundet med hjertekar-sygdomme og slagtilfælde, men har været forbundet med en vis usikkerhed om validiteten.

Så et team af britiske forskere søgte relevante forskningsdatabaser for offentliggjorte systematiske gennemgange og metaanalyser, der undersøgte forbindelser mellem reproduktive faktorer hos kvinder i den reproduktive alder og deres efterfølgende risiko for hjertekar-sygdomme.

I alt 32 oversigtsanalyser blev inkluderet med evaluering af flere risikofaktorer over en gennemsnitlig opfølgningsperiode på syv-10 år.

Forskerne fandt ud af, at flere faktorer, herunder tidligt menstruation (tidlig menarche), brug af kombinerede orale svangerskabsforebyggende midler, polycystisk ovariesyndrom, abort, dødfødsel, præeklampsi, diabetes under graviditet, tidlig fødsel, lav fødselsvægt og tidlig overgangsalder var forbundet med en op til dobbelt så stor risiko for kardiovaskulære problemer.

Preeklampsi var forbundet med en firedoblet risiko for hjertesvigt.

Mulige forklaringer på disse sammenhænge inkluderer familiens medicinske historie, genetik, vægt, forhøjet blodtryk og kolesterolniveauer og kemiske ubalancer ved brug af hormonelle præventionsmidler.

Der blev imidlertid ikke fundet nogen sammenhæng mellem kardiovaskulære problemer og anvendelse af progesteron prævention alene, ej heller brug af ikke-orale hormonelle præventionsmidler eller fertilitetsbehandling.

Til gengæld viste amning sig ligefrem at være forbundet med en lavere risiko for hjertekar-sygdomme.

Forskerne peger på nogle begrænsninger, såsom manglende data og det faktum, at oversigtsstudierne i vid udstrækning var baseret på observationer, så de kan ikke udelukke muligheden for, at andre faktorer kan have haft en effekt.

Ikke desto mindre siger de, at de beviser, der er rapporteret i denne paraplyanalyse, antyder, at kvinders reproduktive profil fra menarche til overgangsalderen er forbundet med deres fremtidige risiko for hjertekar-sygdomme.