Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Salt i opløseligt paracetamol er forbundet med markant øget risiko for hjerte-kar-sygdom og død

Engelske forskere kommer nu med en advarsel. Folk bør undgå at tage opløseligt paracetamol (brusetabletter), idet de indeholder salt. Et nyt studie viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem opløseligt paracetamol og en markant øget risiko for hjerteanfald, stroke, hjertesvigt og død.

Studiet, som omfatter næsten 300.000 britiske patienter i almen praksis, blev den 24. februar publiceret i European Heart Journal.

Natrium, bruges ofte til at hjælpe medikamenter som paracetamol med at opløses i vand. Imidlertid kan brusende og opløselige formuleringer af 0,5 g tabletter paracetamol indeholde henholdsvis 0,44 og 0,39 gram natrium. Hvis en person indtager den maksimale daglige dosis på to 0,5 g tabletter hver sjette time, ville de indtage henholdsvis 3,5 og 3,1 gram natrium – en dosis, der overstiger det samlede daglige indtag på to gram anbefalet af WHO. Som alternativ findes der andre paracetamol-typer, der indeholder en ekstrem lille mængde natrium eller slet ingen.

Risiko for forhøjet blodtryk

Forskerene bag studiet analyserede data fra Storbritanniens Health Improvement Network, som er en elektronisk medicinsk database over praktiserende lægers optegnelser for omkring 17 millioner mennesker. De så på 4.532 patienter med forhøjet blodtryk, som havde fået ordineret natriumholdigt paracetamol og sammenlignede dem med 146.866 patienter med forhøjet blodtryk, som havde fået ordineret paracetamol uden natrium. De sammenlignede også 5.351 patienter uden forhøjet blodtryk, som fik ordineret natriumholdig paracetamol, med 141.948 patienter uden forhøjet blodtryk ordineret paracetamol, der ikke indeholder natrium. Patienterne var i alderen 60-90 år, og forskerne fulgte dem op i et år.

Forskerne fandt, at risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde eller hjertesvigt efter et år for patienter med forhøjet blodtryk, der tog natriumholdigt paracetamol, var 5,6 procent - mens den var 4,6 procent blandt de, der indtog ikke-natriumholdig paracetamol. Risikoen for død var også højere; den etårige risiko var henholdsvis 7,6 procent og 6,1 procent.

Der var en tilsvarende øget risiko blandt patienter uden forhøjet blodtryk. Blandt dem, der tog natriumholdigt paracetamol, var risikoen for et års hjerte-kar-kar-sygdomme 4,4 procent og 3,7 procent blandt dem, der tog ikke-natriumholdigt paracetamol. Risikoen for at dø var henholdsvis 7,3 procent og 5,9 procent.

Forskerne konkluderer, at både klinikere og patienter bør være opmærksomme på de risici, der er forbundet med paracetamol, der indeholder natrium, og undgå unødvendigt forbrug, især når medicinen tages i en længere periode.