Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   


”Konklusionen er, at den effekt, som vi finder for antidepressiv medicin, når patienten samtidig har kroniske fysiske sygdomme, er lige så stor som effekten for antidepressiv medicin hos "ren" depression,” siger Ole Köhler-Forsberg

Antidepressiva virker, selvom man er på flere slags medicin 

Effekten af antidepressiv medicin falder ikke, selvom et menneske lider af flere sygdomme og er i behandling med flere typer medicin. 

Det har forskere fra Aarhus Universitet og Charité Universitetshospital i Berlin fundet frem til efter at have gennemgået data fra 176 studier af 43 fysiske sygdomme, hvor effekten af antidepressiv medicin er beskrevet.

”Konklusionen er, at den effekt, som vi finder for antidepressiv medicin, når patienten samtidig har kroniske fysiske sygdomme, er lige så stor som effekten for antidepressiv medicin hos "ren" depression,” siger Ole Köhler-Forsberg, lektor ved Aarhus Universitet og en af de førende forskere bag studiet.

Han pointerer, at det er velkendt, at effekten af medikamenter ofte mindskes, når patienter lider af flere sygdomme samtidig. Og det kan være en stor udfordring, fordi det ofte er mere reglen end undtagelsen, at folk fejler flere ting samtidig. Derfor er det vigtigt at fastslå, om behandlingen faktisk også virker for patienterne. Også fordi det kan være ekstra udfordrende at skulle kæmpe med en depression oveni, at man er ramt af alvorlige kroniske fysiske sygdomme, forklarer han.

I Tyskland var det professor Christian Otte, direktør for Institut for Psykiatri og Neurovidenskab på Charité, der stod i spidsen for studiet. Og han fastslår, at resultaterne er rigtig gode nyheder for mennesker "med både depression og fysiske helbredsproblemer:

“Livskvaliteten er ofte alvorligt nedsat, især når patienter lider af depression. Vi ved også, at et forløb med en fysisk sygdom forværres hos patienter, der samtidig har depression. Det vi kan se er, at behandling af disse patienter med antidepressiv medicin kan gøre en stor forskel.”

Forskerne har gjort op, at det er næsten 25 procent af patienter med kroniske sygdomme som kræft, Parkinsons, hjerte-kar-sygdomme og sukkersyge, der også kæmper med depression.

"Vores studie er det første, der samler og gennemgår store mænger data på et område, som er vigtigt for stort set alle medicinske områder, og jeg håber, at vores resultater kan hjælpe med at øge fokus på tidlig anerkendelse og behandling af depression hos mennesker med kroniske fysiske sygdomme,” siger Ole Köhler-Forsberg.

Han fortæller også, at forskerteamet planlægger fremtidige projekter for at finde ud af, om antidepressiv medicin udover at lindre depressionen hos disse mennesker for eksempel også kan mindske nogle af deres fysiske symptomer.

Resultaterne af studiet er publiceret i tidsskriftet JAMA Psychiatry.