
Psykiater: Integration af psykiatri og somatik kan blive en løftestang for det lægefaglige fællesskab
Den kommende integration mellem psykiatri og somatik rummer nye muligheder for et lægefagligt fællesskab, men der er brug for en kulturbærende ændring, hvis samarbejdet skal lykkes, siger professor i psykiatri Sidse Arnfred.
I november præsenterede sundhedsminister Sophie Løhde (V) den nye sundhedsreform, som blandt andet indeholder en beslutning om, at behandlingen af psykiatriske og somatiske sygdomme skal ligestilles. Det har fået Sidse Arnfred – professor i psykiatri ved Københavns Universitet og forskningschef i Psykiatrien Region Sjælland – til at gøre sig nogle tanker om, hvordan den forestående integration af psykiatri og somatik kan styrke det lægefaglige fællesskab mellem specialerne.
”Mit håb er, at integrationen kan blive et vendepunkt for den udvikling, som psykiatrien har været inde i, hvor det har været svært at skaffe læger nok til specialet og fastholde dem,” siger Sidse Arnfred, der også er tidligere postgraduat klinisk lektor i Uddannelsesregion Øst.
Tilbage til fællesskabet
Siden kommunalreformen i 2007 har psykiatrien i Danmark været en selvstændig organisatorisk enhed med selvstændige psykiatriske hospitaler. Men Sidse Arnfred har været i lægefaget så længe, at hun kan huske tilbage til tiden før 2007, hvor somatik og psykiatri fungerede under samme tag og med samme ledelse.
”Da jeg var reservelæge på psykiatrisk afdeling på Gentofte Hospital, var jeg kollega med den ortopædkirurgiske reservelæge og den medicinske reservelæge. Vi mødtes i skadestuen, gik til de samme staff meetings og var på lige fod,” siger hun.
”Det fællesskab kunne man måske komme tilbage til. Og det vil kunne styrke den lægefaglige identitet, de faglige miljøer og anseelsen af psykiatrien, hvis psykiatere fik mere tilknytning til andre lægefaglige miljøer og blev en del af den anerkendelse, som de andre miljøer har.”
Sidse Arnfred henviser til, at Psykiatrien Vest i Slagelse allerede i dag har en såkaldt Fusionsklinik, hvor nogle af tankerne om integration er blevet afprøvet i praksis. Det er en klinik under Steno Diabetes Center Sjælland, som fysisk ligger inde i psykiatriens lokaler. Her tilbyder man integreret behandling til patienter, der både har en svær psykisk sygdom og diabetes. Behandlingen varetages i fællesskab af psykiatriske og endokrinologiske læger og sygeplejersker.
”Fusionsklinikken er en stor succes og løfter alle medarbejdernes faglighed. Dog er det stadig et særambulatorium og betyder jo ikke, at alle psykiatere samarbejder med alle endokrinologer. Men det er en god start, og det vil være relevant at have flere af den slags fællesklinikker,” siger Sidse Arnfred.
Kulturen skal ændres
Sidse Arnfred pointerer samtidig, at der skal mere til end en ledelsesmæssig beslutning om en organisatorisk sammenlægning af psykiatri og somatik, hvis det skal lykkes at skabe en reel integration.
”Det sker ikke af sig selv, bare fordi man lægger afdelingerne ind under det samme hospital. Det er vigtigt, at der bliver en proces omkring at ændre arbejdskulturen, for alle lægerne har travlt. Og hvis man ikke gør en særlig indsats, så tror jeg, at både psykiatrien og somatikken kunne blive ved med at leve hver deres liv,” siger hun.
”I dag har vi staff meetings og forskningsdage hver for sig, men hvis man er fælles om de ting, så vil der også opstå nogle nye fællesskaber. Unge forskere fra psykiatrien vil måske gå i ph.d.-netværk med unge forskere fra somatikken, og så vokser der en kultur frem, hvor man kender hinanden og kan trække på hinanden. Den slags fællesskaber er vigtige for at styrke det lægefaglige fællesskab.”
Sidse Arnfred opfordrer også til, at psykiatrien bliver tænkt ind i de nye enheder, der kommer til at opstå som følge af sundhedsreformen. For eksempel kan psykiatrien være repræsenteret i kliniske enheder under de nye sundhedsråd, eller psykiatrien kan indgå i udflytning af opgaver fra hospitalerne til primærsektoren ved, at psykiatriske speciallæger indgår i shared-care enheder for andre speciallæger og praktiserende læger.
Ny region er begyndt på integration
I den kommende tid står Region Sjælland over for en dobbeltfusion: Både en fusion med Region Hovedstaden til den nye Region Østdanmark – og en fusion mellem psykiatrien og somatikken på hospitalerne. Derfor har de to regioner allerede udarbejdet planer for integrationen af psykiatri og somatik. De venter nu på, at Danske Regioner får lavet en rammeaftale med regeringen for integrationen af psykiatri og somatik på landsplan.
Den 1. januar 2026 forventes den organisatoriske sammenlægning at træde i kraft.