Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

USA godkender diabetesmiddel til behandling af hjertesvigt

SGLT2-hæmmeren dapagliflozin med det danske produktnavn Forxiga, som anvendes til behandling af patienter med type 2-diabetes og hjertesvigt, er netop blevet godkendt i USA.

Dapagliflozin har vist sig at kunne reducere risikoen for dødelige hjertetilfælde og forværret hjertesvigtsygdom hos patienter med hjertesvigt med reduceret venstre ventrikel-funktion (HFrEF). Godkendelsen gælder altså nu både for patienter med og uden diabetes. Dapagliflozin er den første SLGT2-hæmmer, som har vist sig at kunne reducere risikoen markant for kardiovaskulær død og hospitalsindlæggelse på grund af hjertesvigt.

De amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) besluttede i september 2019 at fremskynde vurderingen af lægemidlet, og derfor blev præparatet tildelt myndighedens ’fast track-status,’ som altså nu har ført til godkendelse.

SGLT2-hæmmere som dapagliflozin virker ved at reducere risikoen for at udvikle hjertesvigt blandt patienter med type 2-diabetes. I studiet DAPA-HF-studiet undersøgte forskerne, om dapagliflozin også virker i forhold til at behandle etableret hjertesvigt blandt patienter uden diabetes.


DAPA-HF-studiet viste, at dapagliflozin sammenlignet med placebo reducerer risikoen for kardiovaskulær død eller forværring af hjertesvigt med 26 procent. I studiet har 4.744 patienter med hjertesvigt og nedsat systolisk funktion deltaget. Forsøgsdeltagerne blev enten behandlet dagligt med 10 mg. dapagliflozin eller placebo. Efterfølgende fulgte forskerne patienterne indtil forværring af deres hjertesvigt eller død på grund af hjertekarproblemer. Behandlingen blev givet i tillæg til standardbehandling med blandt andet betablokere, mineralkortikoid-receptor-antagonister eller angiotensin-receptor-blokkere.

Efter gennemsnitligt 18,2 måneders opfølgning oplevede henholdsvis 16,3 procent af patienterne i dapagliflozingruppen og 21,2 procent af patienterne i placebogruppen, at deres tilstand blev forværret. Ti procent af patienterne i dapagliflozin-gruppen fik forværret hjertesvigt, imens 9,6 procent døde. De tilsvarende tal i placebogruppen var 13,9 procent og 11,5 procent. Forskerne fandt inden forskel i antallet eller graden af bivirkninger mellem de to grupper.

John McMurray, MD, Cardiovascular Research Centre, Institute of Cardiovascular and Medical Sciences, Glasgow Universitet udtaler om godkendelsen af dapagliflozin: 
“Resultaterne fra DAPA-HF-studiet vil fundamentalt ændre behandlingen af hjertesvigt. Godkendelsen giver lægerne en helt ny medicinsk tilgang til behandlingen af hjertesvigt, hvilket vil forbedre prognosen for patienter med hjertesvigt og reduceret venstre ventrikel-funktion.”

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter