Tvillingeundersøgelse: Overvægt er ikke en genetisk skæbne
Følgerne af genetisk disposition for overvægt og fedme kan mere end halveres, når børn vokser op i et miljø, hvor der lægges vægt på sund kost og motion.
Det viser en ny undersøgelse af 1850 tvillinger med en gennemsnitsalder på 4,1 år fra British Gemini cohort, hvoraf 49,5 procent var hankøn.
Tvillingernes familier udfyldte et spørgeskema, hvor de blev spurgt om familiens hjemlige miljø, BMI, kost, fysisk aktivitet og medieforbrug.
”Undersøgelsen understreger, at genetisk disposition for overvægt ikke er en skæbne, men at det er muligt at forebygge og behandle – på trods af genetik,” siger lederen af Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Universitets hospital professor Jens-Christian Holm.
Udfra informationer om opvækstmiljøet kunne forskerne udpege 508 tvillingepar, der voksede op i et lavrisikomiljø og 417, der voksede op et højrisikomiljø.
En tredjedel af tvillingerne var enæggede og 100 procent genetisk ens. Totredjedel var tveæggede og delte ca. 50 procent genetisk materiale. Ved at sammenligne de to grupper, fandt man meget større forskelle mellem en- og tveæggede tvillinger, der voksede op i højrisikomiljøer end hos tvillinger, opvokset i lavrisikofamilier.
Mens genetik kunne tages til indtægt for 86 procent af forskellene i BMI ved opvækst i højrisikomiljøer, var dette kun tilfældet med 39 procent af forskellene i lavrisikofamilier. Fundene, der er offentliggjort i tidsskriftet JAMA Pediatrics, indikerer, at den genetiske påvirkning ved opvækst i højrisikomiljøer er større, end den er i lavrisikomiljøer.
Sund opvækst dæmper genetisk disposition
I årtier har man vidst, at der eksisterer genetisk disposition for overvægt og fedme, men hidtil har antagelsen været, at genetik var en skæbne, man måtte affinde sig med.
”Men genetik kan blive en sovepude. Og det er det i vid udstrækning blevet i forhold til overvægt hos børn, som vi blot accepterer, uden at gøre noget målrettet ved,” siger Jens-Christian Holm.
”Mennesker kan være genetisk disponeret for mange sygdomme f.eks. astma, som vi helt naturligt forebygger og behandler. Overvægt er også en sygdom og en mindst lige så seriøs modstander. Denne undersøgelse viser, at der er handlemuligheder. Dem skal vi benytte os af, fordi vi skal gøre så meget som muligt for at børn ikke bliver overvægtige.”