Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Læge Ninna Brix og kollegaerne overlæge Lia Mendes Pedersen og overlæge og professor Søren Hagstrøm står bag den nye forskning i medfødt hjertefejl blandt for tidligt fødte.

Medfødt hjertefejl hos for tidligt fødte løser sig ofte spontant

Børn, der er født for tidligt, har øget risiko for en særlig hjertesygdom, Persisterende ductus arteriosus (PDA). Men hos de fleste børn løser problemet med den åbne blodåre, som kendetegner fænomenet, sig selv, inden barnet fylder fem år.

I forsterlivet er lungerne endnu ikke taget i brug, og blodet ledes derfor forbi lungerne af en blodåre, der normalt lukker sig hurtigt efter fødslen, så blodet løber den rigtige vej fra hjertet til lungerne og tilbage. Men er man født for tidligt, er der en risiko for, at blodåren ikke lukker sig, som den skal. Det øger risikoen for, at hjertet kommer på overarbejde og skal pumpe ekstra, og det kan føre til venstresidigt hjertesvigt, fortæller ph.d. og seniorforsker ved Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital, Ninna Brix.

Sammen med overlæge og speciallæge i hjertesygdomme hos børn, Lia Mendes, professor Søren Hagstrøm og lægestuderende Mette Rønn Nielsen og Anna Elisabet Aldenryd, står hun bag et nyt studie publiceret Acta Paediatrica.

”’Persisterende ductus arteriosus’ (PDA), som fænomenet hedder, ses hyppigt hos for tidligt fødte børn. Hos nogle lukker blodåren af sig selv, men en andel skal behandles medicinsk eller kirurgisk,” forklarer Ninna Brix.

Ifølge Ninna Brix foretrækker lægerne at afvente, at problemet løser sig selv frem for at skulle behandle med medicin eller operere, da det kan være forbundet med bivirkninger og risici for komplikationer. Men der har manglet viden om, hvor stor en andel, der lukker spontant uden medicinsk eller kirurgisk behandling, fortæller Ninna Brix:

”Vi har ikke vidst, hvor mange, der lukker af sig selv og hvor sent, det kan ske - altså hvor længe vi gør bedst i at holde hænderne i lommen og blot holde øje med børnene - og hvilke børn vi især skal holde øje med.”

Lukker sig selv

I studiet har forskerne undersøgt data fra 167 børn, som i perioden fra 2008 til 2017 er blevet født for tidligt, og som på Aalborg Universitetshospital er blevet diagnosticeret med PDA.

”I to tredjedele af tilfældene lukker blodåren sig af sig selv inden for det første leveår, og hos fire ud af fem er den lukket, inden barnet fylder fem år. Og det er faktisk ny viden, at andelen af tilfælde, hvor blodåren fortsat ikke er lukket, bliver ved med at falde i takt med, at børnene bliver ældre,” fortæller Ninna Brix.

Der findes ifølge Ninna Brix ikke nogle tidligere studier, der har fulgt børn med PDA i en så lang periode efter fødslen.

”Vi fandt en nedsat chance for spontan lukning hos dem, der havde en stor PDA, forstørret venstre forkammer og ved forhøjet tryk i lungekredsløbet. Vi anbefaler derfor, at man tager højde for tilstedeværelsen af disse fund i forhold til behandlingstiltag og hyppighed af kontroller,” forklarer Ninna Brix. 

Undersøgelsens resultater kan forhåbentlig bidrage til skabe større klarhed for både forældre og læger, som kan være i tvivl om betydningen af, at deres barn er blevet født med PDA, mener Ninna Brix: 

”Når forældrene til et for tidligt født barn med PDA spørger os, hvor stor chancen er for, at hullet lukker af sig selv, kan vi nu give dem et kvalificeret svar med afsæt i resultaterne fra vores studie.”