Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

"Den kortvarige besparelse, man opnår ved de ændrede tilskudsregler, kan risikere at blive dyrere på lang sigt, fordi man forringer behandlingen og helbredet for alt for mange," siger Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen.

Diabetesforeningen og praktiserende læger kræver handling: Patienter får ringere behandling efter medicinskifte

Op mod 27.000 mennesker med type 2-diabetes risikerer at være ramt af nye tilskudsregler. Mange har oplevet dårligere blodsukkerregulering og flere bivirkninger. 

Mange danskere med type 2-diabetes oplever stigende langtidsblodsukker, behov for mere insulin og flere følgesygdomme, mener Diabetesforeningen og Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Det sker, efter patienterne som følge af nye tilskudsregler er blevet flyttet fra GLP-1-RA – en moderne type medicin, der både sænker blodsukkeret og ofte giver vægttab – til andre former for diabetesmedicin, som for mange virker dårligere og giver flere bivirkninger. 

Medicin mod type 2-diabetes

GLP-1-RA
En moderne type diabetesmedicin, der hjælper kroppen med at sænke blodsukkeret og giver samtidig ofte vægttab. Eksempler: Ozempic, Trulicity.

SGLT2-hæmmere
En anden type nyere medicin, som hjælper med at sænke blodsukkeret ved at udskille sukker via urinen. Eksempler: Forxiga, Jardiance.

SU-præparater og DPP-4-hæmmere
Ældre typer diabetesmedicin, som nogle patienter nu skal prøve først. De virker hos nogle, men har ofte flere bivirkninger og er mindre effektive.

Kilde: Diabetesforeningen og medicin.dk

Diabetesforeningens rådgivning er blevet bestormet af et usædvanligt højt antal patienter på grund af det tvungne medicinskifte, og Diabetesforeningen og PLO advarer nu i fællesskab sundhedsmyndighederne og opfordrer til en hurtig indsats. I et fælles brev til Danske Regioner, Medicintilskudsnævnet, Lægemiddelstyrelsen og Medicinrådet skriver de, at der er behov for dokumentation af konsekvenserne og en mulig tilbagerulning af de nye retningslinjer.

"Den kortvarige besparelse, man opnår ved de ændrede tilskudsregler, kan risikere at blive dyrere på lang sigt, fordi man forringer behandlingen og helbredet for alt for mange," siger Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen.

"Mine patienter er vrede – og det forstår jeg"

25. november 2024 trådte Lægemiddelstyrelsens ændrede vejledning i kraft. Den indebærer, at patienter med type 2-diabetes først skal have afprøvet billigere lægemidler som metformin, SU-præparater, DPP-4-hæmmere eller SGLT2-hæmmere, før de kan få tilskud til GLP-1-RA-præparater som Ozempic. Det berører op mod 27.000 mennesker, vurderer Diabetesforeningen.

I Odense oplever Birgitte Ries Møller, praktiserende læge og formand for PLO i Region Syddanmark, at medicinskiftet har gjort mange patienter vrede: "Mine patienter er ikke bare vrede, de er også skuffede, og jeg forstår det egentlig godt. Nogle af dem har tabt 20 kilo, deres liv er blevet bedre, de har fået aflastet deres led, og de kan mærke, at de kan mere, når de får Ozempic," fortalte hun til Sundhedspolitisk Tidsskrift den 29. november 2024.

Også i Præstø har lægerne mødt vrede og uforståenhed. "Mange velbehandlede patienter med stabile normale blodsukre har naturligt nok været uforstående overfor det pålagte skift, og vi må nok forvente, at en del af disse patienter på et tidspunkt skal genopstarte præparatet, hvis deres diabetes ikke fortsat er optimalt reguleret på et billigere præparat," sagde Camilla Høegh-Guldberg, praktiserende læge i Region Sjælland, i samme artikel.

Kræver konsekvensmåling og ny vejledning

Siden maj 2024 har Diabetesforeningen modtaget en strøm af henvendelser fra patienter, der oplever dårligere regulering og flere bivirkninger. Mange er blevet flyttet til ældre lægemidler som SU-præparater og DPP-4-hæmmere, mens andre nu skal prøve SGLT2-hæmmere som Forxiga eller Jardiance. Det giver flere bivirkninger og ekstra konsultationer – og ifølge flere praktiserende læger er det ved at udvikle sig til et Sisyfos-arbejde i almen praksis.

I det fælles brev til Danske Regioner, Medicintilskudsnævnet, Lægemiddelstyrelsen og Medicinrådet skriver Diabetesforeningen og PLO, at der mangler overblik over konsekvenserne.

"Vi er ikke i tvivl om, at mange diabetespatienter, der har brugt GLP-1-RA præparater – og som har oplevet, at deres sygdom var blevet velreguleret og deres livskvalitet forbedret – nu er dysregulerede og døjer med for højt blodsukker og andre af de potentielt meget alvorlige følger heraf," lyder det i brevet sendt 2. april 2025.

Derfor opfordrer de myndighederne til hurtigst muligt at skaffe data, der viser, hvordan det er gået for de patienter, der er skiftet væk fra GLP-1-RA.

"Viser det sig, at flere reguleres dårligere – og at en betydelig gruppe patienter skal forbi en behandling med andre præparater blot for at konstatere, at de burde være blevet på GLP-1-RA – opfordrer vi til, at vejledningen bliver ændret."