Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin


Optakt til EASD2021: Hvad skal vi holde øje med på kongressen?

Årets europæiske diabeteskongres, EASD, byder bl.a. på nye data fra store studier som DAPA-CKD, TriMASTER, EMPEROR-Preserved og en række af SURPASS -studierne.

Dertil kommer præsentationen af nye internationale retningslinjer for type 1-diabetes og de mange perspektiverende ’lectures’ fra ledende stemmer inden for den internationale endokrinologi, som vil gennemgå de seneste års udvikling indenfor type 1- og 2-diabetesbehandling og tegne et portræt af, hvor vi er på vej hen.

Selvom vi nok ikke kommer til at se nye store studier af banebrydende karakter på EASD2021, som vi har set tidligere år, vil der uden tvivl være masse af spændende indhold på årets EASD-program, vurderer Peter Rossing, overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen og professor ved Københavns Universitet. 

“Der er ikke helt så mange nye, store studier på EASD-kongressen i år som tidligere år, men vi har også været forkælet med større ’breaking’-studier i en periode. Noget af det, der kommer til at være interessant, er blandt andet den nye type1-diabetesbehandlingsvejledning (fra EASD og ADA, red.), der bliver præsenteret i sin endelige form,” siger han.  

Udkastet til retningslinjerne blev præsenteret på den amerikanske diabeteskongres, ADA, i juni 2021, men på EASD bliver de endelige retningslinjer fremlagt. Kirsten Nørgaard, professor og overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen, har bidraget til udformningen af retningslinjerne.

Peter Rossing fortsætter:

”Derudover ser jeg også frem til præsentationerne om komplikationer ved type 2-diabetes, som fodsår og nyresygdom, hvor der kommer en del nye data, som bliver meget interessante at se.” 

Peter Rossing peger desuden på, at der bliver fremlagt nye data fra DAPA-CKD. Det sker under en session, hvor Rossing selv er moderator. Studiet har vist, at SGLT-2-hæmmeren dapagliflozin – og sandsynligvis også andre SGLT-2-hæmmere – har forebyggende effekt på nyresygdom, uanset om man har diabetes eller ej. Nye data herfra vil derfor være interessant. 

Dertil kommer finerenon-studierne, som Peter Rossing også har bidraget til, og hvor han vurderer, at resultaterne kan have betydning for fremtidens retningslinjer. Finerenon har hjertebeskyttende effekt, og lægemidlet har potentiale til at kunne blive kombineret med f.eks. SGLT-2-hæmmere, så den hjertekar-beskyttende effekt af behandlingen øges yderligere.

Nyt fra de ”imponerende” tirzepatid-studier

En af de helt store præsentationer på kongressen er SURPASS-sessionen, som bliver afholdt på EASD’s sidste dag, fredag 1. oktober. Her bliver der fremlagt nye data fra SURPASS-studierne. Selv om der blev præsenteret nøgleresultater under ADA2021, så vil professor Tina Vilsbøll se frem til, hvad der vil være af nyt fra SURPASS-studierne.

”Det virker som et særdeles potent kommende lægemiddel med imponerende resultater på langtidsblodsukker, vægttab og en række risikomarkører relateret til hjertekarsygdom. Rent biokemisk optimeres diabeteskontrollen og håbet er, at komplikationer dermed skubbes foran patienten,” siger Tina Vilsbøll, overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen og professor ved Københavns Universitet. 

Hun fortsætter: 

”Tirzepatid er uden tvivl det nye sort indenfor type 2-diabetesbehandling. Det er en game-changer, men det ironiske er, at vi grundlæggende ikke ved, hvorfor det virker så godt, som det gør. Derfor er alt nyt, der kan kaste lys og forklare effekten af tirzeptatid, spændende,” siger Tina Vilsbøll. Hun håber, at der vil blive fremlagt nye data fra subgrupper, der kan være med til at forklare, hvorfor tirzepatid har vist sig så effektfuld.

Den markante effekt af tirzepatid

Tirzepatid er en kobling mellem en GLP-1-RA og en GIP, og i denne kobling er der sket noget lidt uforklarligt i forhold til tidligere erfaringer, fortalte Jens Juul Holst til Medicinsk Tidsskrift i foråret 2021. Han er professor ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet, og var med til at opdage GLP-1-hormonets betydning for mæthed for 35 år siden. 

”Det ser ud til, at en samtidig virkning på to receptorer giver en ekstra fordel. Når man har forsøgt at give GIP og GLP-1-RA tidligere, er det altid gået den gale vej. I stedet for at understøtte den positive effekt af GLP-1-RA’en, har GIP’en ødelagt den. Blodsukkeret blev dårligere, fedtniveauet steg. Der var ikke en antydning af en positiv effekt,” sagde Jens Juul Holst. 

”Der er noget, vi har overset ved GIP-hormonet, som vi prøver at blive klogere på nu,” sagde han. Her kunne samspillet med GLP-1-hormonet være af større betydning end tidligere antaget. 

Tirzepatid imponerer ikke kun med markante vægttab, men også ved det høje antal, der opnår en normalisering af langtidsblodsukkeret efter bare 40 ugers behandling. Deltagerne i SURPASS-2 havde et baseline langtidsblodsukker, A1C, på 8,3 procent. Efter 40 ugers behandling havde mere end halvdelen af deltagerne (50,9 procent) nået en A1C på under 5,7 procent og var altså i normalniveauet for langtidsblodsukker.  

”At halvdelen kommer under 5,7 procent er imponerende. Det har man ikke set før,” sagde Jens Juul Holst om SURPASS-2-studiet, som også vil blive fremlagt på EASD.

Fremtidens glukosefølsomme insulin

Noget andet, vi bør holde øje med på kongressen, ifølge Tina Vilsbøll, er, hvad der kan blive fremtidens insulinbehandling. Hun vil selv holde en lecture omkring emnet ’100 år med insulin’, og hvilken rolle insulin som lægemiddelklasse kan spille i fremtiden – også i forhold til type 2-diabetes.

”Der bliver præsenteret nye data på insulin administreret én gang ugentlig, og flere firmaer har fase II- og III-studier i gang for at afklare effekten og bivirkningsprofilen af disse nye insulintyper. Det er et spændende område, som er værd at følge,” siger Tina Vilsbøll og fortsætter: 

”Hvis du har en patient med type 2-diabetes, som har brug for supplerende behandling efter metformin, GLP-1-RA og SGLT-2-hæmmer, vil de i fremtiden måske kunne få suppleret deres behandling med glukosefølsom insulin som kun virker ved højt glukose, men det forventes at være en del år ude i fremtiden.”

Den tanke støtter professor og overlæge Filip Krag Knop op om. Han har tidligere udtalt til Medicinsk Tidsskrift om resultater fra fase 2-studiet, der blev fremlagt på sidste års EASD: 

”Man kan sige, at der er sket et paradigmeskifte. GLP-1-analoger og SGLT-2-hæmmere er braget ind i vores guidelines de seneste år og har presset insulin fra at være en del af andenvalgsmulighederne (efter metformin, red.) i behandling af type 2-diabetes, til at være noget, vi behandler med, når en række andre muligheder ikke er nok.” 

”Når det er sagt, er jeg slet ikke tvivl om, at vi vil få brug for insuliner til vores patienter i fremtiden. Den progressive natur af type 2-diabetes, det vil sige det kontinuerlige tab af funktionelle insulinproducerende betaceller, kombineret med den stadig stigende levetid blandt personer med type 2-diabetes, bidrager til, at flere patienter vil få brug for supplerende insulin. Her ser det ud til, at insulin icodec kan spille en rolle,” sagde Filip Krag Knop, professor, overlæge og forskningsleder på Center for Metabolisk Klinisk Forskning ved Herlev og Gentofte Hospital. 

SGLT-2-hæmmer mod hjertesvigt 

Tidligere har det store fase III-studie EMPEROR-Reduced vist, at SGLT-2-hæmmeren Jardiance (empagliflozin) har en hjertebeskyttende effekt for personer med hjertesvigt med reduceret uddrivningsfraktion – uanset personens diabetesstatus. Her sænker behandlingen risikoen for kardiovaskulær død og hospitalisering med hjertesvigt med 25 procent.   

De nye resultater fra fase III-studiet EMPEROR-Preserved viser, at empagliflozin også har signifikant beskyttende effekt, når der er tale om hjertesvigt med bevaret uddrivningsfraktion – uanset diabetesstatus. 

Resultaterne fra denne del af studiet imponerede dog ikke kardiologerne på den europæiske kardiologikongres, ESC, fortæller Niels Jessen, professor og forskningschef på Steno Diabetes Center Aarhus. Alligevel kan der være noget at hente for endokrinologerne, vurderer Niels Jessen. 

”Selvom mine kardiologiske kolleger ikke virkerede helt så imponerede over EMPEROR-resultaterne til deres kongres, skal jeg se om præsentationen måske afdækker noget interessant fra vores (endokrinologers, red.) perspektiv,” skriver han i en mail til Medicinsk Tidsskrift.

Selskabet bag empagliflozin skriver, at EMPEROR-Preserved er det første eksempel på et fase III-studie, der har opnået signifikante behandlingsresultater hos patienter med hjertesvigt og bevaret uddrivningsfraktion. 

EMPEROR-Preserved viser, at behandling med empagliflozin giver en signifikant – og ifølge selskabet – ”klinisk betydningsfuld” risikoreduktion i forhold til kardiovaskulær død eller indlæggelse for hjertesvigt – studiets sammensatte primære endepunkt. De konkrete resultater er endnu ikke offentliggjorte. 

Behandlingsstratificering af type 2-diabetes

Derudover vil der blive fremlagt resultater fra det store cross-over-studie TriMASTER, der har undersøgt stratificering af behandlingen af type 2-diabetes for at komme nærmere præcisionsmedicin. 

”Jeg ser frem til TriMASTER og deres bud på en stratificeret tilgang til type 2. Studiet flugter med initiativer, som vi arbejder med på flere planer i de danske Steno-centre. Herunder det første store nationale projekt støttet af Novo Nordisk Fonden (DD2.2S),” skriver Niels Jessen. 

TriMASTER vil blive fremlagt onsdag den 29. september, hvor der også vil blive diskuteret, hvilke implikationer som resultaterne vil have for behandlingsretningslinjerne. 

Til sidst anbefaler Niels Jessen, at man ser en lecture om fysisk akvitiet og diabetes afholdt af den amerikanske forsker Juleen Zieraths Claude Bernard. 

”Endelig glæder jeg mig til at høre Juleen Zieraths Claude Bernards lecture. Som amerikaner bærer hun en stolt tradition for forskning i fysisk aktivitet videre i både Stockholm og København, og vi kan alle være lidt stolte af, at hun får den fineste taletid på kongressen.

Ledelse

 • Chefredaktører
  Kristian Lund
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nina Vedel-Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Nordisk annoncedirektør
  Marianne Østergaard Petersen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Adresse

  Schæffergården
  Jægersborg Alle 166
  2820 Gentofte
  CVR: 37 21 28 22

  Kontakt

  Annoncer
  Kontaktinfo
  Abonnement
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Medarbejdere

 • Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Journalister

  Anne Mette Steen-Andersen, redaktionel udviklingsleder
  Bo Karl Christensen, redaktionsleder
  Frederik Jølving, redaktionsleder
  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedspolitik
  Mads Moltsen - gastroenterologi, onkologi
  Henrik Reinberg Simonsen, almen praksis, allround

  Tilknyttede journalister

  Berit Andersen – psykiatri, sundhedspolitik
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Maria Cuculiza - kultur, neurologi
  Gorm Palmgren - onkologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik
  Ebbe Fischer - allround
  Natacha Houlind Petersen - allround
  Nana Fischer - allround
  Hanna Sigga Madslund, allround
  Stephanie Hollender, allround

  Kommerciel afdeling

  Annoncekonsulent
  Malene Laursen
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent
  Helle Garrett
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Salgskonsulent, Sverige
  Annika Östholm
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Webinarer
  Majbritt Laustrup
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Administrativ koordinator
  Anette Kjer Overgaard
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Konference koordinator
  Christina Ludvig
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

  Research
  Birgitte Gether