Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Insulinpumper kan reducerer dødeligheden fra hjertekarsygdom med 50 procent.

Insulinpumper reducerer hjertekar-dødsfald hos diabetes-patienter

Insulinpumper reducerer diabetikeres risiko for at at dø af hjertekar-sygdom med næsten 50 procent.

Det viser en ny svensk undersøgelse fra Sahlgrenska Akademi i Göteborg, hvor forskerne har sammenlignet 18.168 diabetes 1-patienter, hvoraf 2.441 brugte insulinpumpe, mens resten tog flere daglige injektioner.

"Vi har nøje analyseret resultaterne for at eliminere risikoen for partiskhed eller andre årsager og konkluderet, at effekten er fuldt korrekt," siger Isabelle Steineck, der er en af forskerne bag undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet British Medical Journal.

Det næste skridt bliver at identificere de mekanismer, der forklaren fordelen ved insulinpumpebehandling. Dr. Steineck mener, at en af ​​grundene til forskellen mellem de to behandlinger er, at insulinpumpe behandlingen bliver ledsaget af mere omfattende patientuddannelse og hyppigere blodsukkerkontrol.

"Der er noget der tyder på at insulinpumpebehandling resulterer i mere stabile blodsukker koncentrationer end flere daglige injektioner" siger hun.

Hjertekar | 09, aug 2022

Region Sjælland laver handleplan om benamputationer efter ny rapport

Offentliggørelsen af en ny rapport om antallet af benamputationer i hele landet har fået…

"Tidligere undersøgelser har vist, at insulinpumpen kan reducere hyppigheden af ​​alvorlige hypoglykæmiske episoder. Svær hypoglykæmi (lavt blodsukker) kan være en risikofaktor for hjertekar-problemer, især blandt folk med høj risiko."

"Vi evaluerede de patienter, der brugte insulinpumpebehandling, men ved ikke, om den observerede effekt skyldes kontinuerlig infusion af insulin eller at noget af effekten skyldes intensiveret glukosemonitorering, øget motivation til at kontrollere blodsukkeret eller en bedre viden om at have diabetes 1," siger Isabelle Steineck.

Forskerne har konkluderet, at insulinpumper ikke kun gør livet lettere for patienterne, men repræsenterer en sikker og effektiv behandlingsmetode.

"Det er gode nyheder for alle med type 1-diabetes," siger Soffia Gudbjörnsdottir, diabeteslæge og direktør for det svenske Nationale Diabetes Register.

Diabetes | nov 04, 2019

DSAM opdaterer behandlingsvejledning for type 2-diabetes

I kølvandet på offentliggørelsen af en række nye fase-III-studier på SGLT-2- og…

"Men ikke alle ønsker at bruge en pumpe, og den største prioritet er stadig at optimere blodsukker overvågning."

Ca. 20% af de svenske patienter med type 1-diabetes har adgang til insulinpumpebehandling. Men tidligere studier ved Sahlgrenska Academy har vist, at hospitalerne varierer meget - alt fra 12 procent til næsten 30 procent af patienterne kan modtage pumper.