Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Bedst at patienter selv måler blodtryk

Hvis folk med forhøjet blodtryk selv stod for at måle det jævnligt derhjemme, ville antallet af blodpropper og slagtilfælde kunne reduceres mærkbart.

Det konkluderer britiske forskere, som har set på, hvordan blodtrykket udviklede sig blandt tre grupper af patienter, der over et år skulle tjekke deres blodtryk på tre forskellige måder. Den ene gruppe målte selv blodtrykket og emailede målingerne til lægen. Den anden gruppe brugte en app på telefonen til at sende målingerne til lægen. Og den tredje var en kontrolgruppe, der som normalt gik til lægen for at få målt deres blodtryk. De indsamlede data blev brugt til at justere patienternes medicin.

Det gennemsnitlige blodtryk for alle patienterne var til en begyndelse 153. Da de 12 måneder var gået, var kontrolgruppens faldet til 140, mens de andres var faldet til hhv. 137 og 136. Og det svarer til en reduktion i risikoen for slagtilfælde med 20 procent og i risikoen for blodprop med 10 procent.

”Folk som selv overvåger deres blodtryk og deler målingerne med deres læge opnår en bedre kontrol,” siger studiets førsteforfatter, Dr. Richard J. McManus fra University of Oxford. Og han tilføjer, at med alle de mennesker, der har forhøjet blodtryk, ville selvmonitorering føre til et stort fald i antal slagtilfælde.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift