Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Ny evidens for rejsningsproblemer som indikator

I et nyt amerikansk studie kommer forskerne med den hidtil stærkeste evidens for erektil dysfunktion som indikator for hjertekarsygdom. Studiet har fulgt mere end 1.900 mænd i alderen 60-78 år over fire år, hvor dem med rejsningsproblemer viste sig at være dobbelt så tilbøjelige til at opleve hjerteanfald, hjertestop, pludselig hjertedød og slagtilfælde.

Studiet viser, at erektil dysfunktion i sig selv er en klar indikator – uanset andre risikofaktorer som for højt kolesterol, rygning og forhøjet blodtryk.

"Ifølge vores resultater bør klinikere gå efter målrettet screening blandt mænd med erektil dysfunktion, uanset øvrige risikofaktorer for hjertekarsygdom, og bør så meget desto mere aggressivt behandle risikofaktorer som f.eks. forhøjet blodtryk og kolesterol,” siger studiet førsteforfatter, Michael Blaha fra Johns Hopkins School of Medicine i Baltimore, Maryland.

Og for mændene med erektil dysfunktion, bør studiets resultater også føre til, at de selv bliver mere opmærksomme på, at deres problemer placerer dem i en gruppe med klar øget risiko for hjertekarsygdom, og at det vil være en god ide at opsøge en læge for at få klarlagt deres samlede risiko og måske indlede forebyggende behandling, påpeger forskerne.