Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Skelsættende forsøg og retningslinier på ESC-kongressen

ESC 2018: To forsøg om forebyggelse af hjerteanfald med aspirin og - måske - nye europæiske grænser og behandling af forhøjet blodtryk er blandt de mange spændende resultater, der fremlægges i de kommende dage på ESC kongressen 2018 i München, hvor spotlightet er på hjerteklapsygdom.

I hvert fald er det nogle af de studier, den fungerende formand for ESC, professor Stephan Achenbach, fremhæver op til kongressen, der starter i dag.

"Jeg er virkelig begejstret for de forsøg, der vil blive præsenteret på ESC kongressen 2018," siger Achenbach, der også er formand for ESC Congress Program Committee.

"Resultaterne vil få stor indflydelse, enten fordi de påvirker store befolkningsgrupper eller involverer innovative behandlinger."

To blockbuster forsøg med aspirin til forebyggelse af første hjerteanfald og slagtilfælde vil blive præsenteret - ARRIVE-forsøget med mere end 12.000 personer med moderat risiko og ASCEND-forsøget med mere end 15.000 patienter med diabetes.

"Vi har hidtil antaget, at aspirin kun er godt, men hvilken skade kan det gøre," siger han.

"Men så opdagede vi, at selvom aspirin kan beskytte mod hjerteanfald og slagtilfælde, så forårsager det blødning. Så det er slet ikke klart, hvem der rent faktisk vil have gavn af at tage aspirin for at forhindre et første hjerteanfald eller slagtilfælde. De to forsøg vil kaste lys over dette problem og påvirke mange millioner mennesker verden over. "

Et andet presserende spørgsmål har været, om vægttabsbehandlinger også forhindrer hjerteanfald og slagtilfælde.

Spørgsmålet er blevet undersøgt i CAMELLIA-TIMI 61-forsøget med 12.000 overvægtige personer med etableret hjerte-kar-sygdom eller diabetes.

"Dette forsøg vil fortælle os, om man ved at blive slankere med vægttabsbehandlinger også bliver sundere," siger professor Achenbach.

Det er ikke kun om, hvor meget vi spiser, men om hvad vi spiser, der betyder noget for hjertesundhed og lang levetid.

PURE-undersøgelsen har set på, hvad der udgør en sund kost hos over 200.000 mennesker fra mere end 50 lande.

"Resultaterne vil give os ny indsigt i forholdet mellem de typer fødevarer vi spiser - for eksempel frugt, grøntsager, nødder, mejeriprodukter og kød - og sundhed og sygdom," håber professor Achenbach.

Han påpeger også vigtigheden af at holde øje med nye retningslinjer for hypertension, som European Society of Cardiology og European Society of Hypertension kommer med.

Især i lyset af sidste års udgivelse af de amerikanske retningslinjer.

"De amerikanske retningslinjer var meget strenge og sænkede definitionen af ​​højt blodtryk. Det bliver spændende at se, hvad europæerne siger om, hvilket blodtryk, der kvalificeres som "højt" og hvor strengt det skal behandles."

MARINER-studiet vil afsløre, om potentielt dødelige blodpropper kan forebygges hos akut syge patienter ved fortsat at give dem oral antikoagulationsbehandling, når de vender hjem.

"Behandling af patienter efter udskrivning er et helt nyt koncept og kan påvirke de millioner af mennesker, der indlægges hvert år med hjerteanfald, lungebetændelse eller brækkede knogler," siger professor Achenbach.

Angående orale antikoagulering er COMMANDER HF-forsøget indstillet til at vise, om disse lægemidler forbedrer overlevelse og reducerer hjerteanfald og slagtilfælde hos patienter med hjertesvigt, der ikke har atrieflimren.

"Dette er en massivt stor patientgruppe, der hidtil ikke er blevet overvejet som modtagere af oral antikoagulering, medmindre de har atrialfibrillering, og forsøget kan ændre vores tilgang til deres behandling," siger professor Achenbach, der også fremhæver MITRA.fr studet, som viser, om behandling af mitralventilen med en enhed indsat via et kateter er fordelagtigt hos patienter med hjertesvigt.

En hel Late Breaking videnskabelige sessioner er afsat til transkateter aorta ventilimplantation (TAVI) og en del af kongressens spotlight, som er hjerteklapsygdom.

Spotlightet er på det tyske langtids registerstudie GARY af TAVR hos lavrisikopatienter, TAVI-PM post mortem-undersøgelsen om TAVI's holdbarhed og fem års opfølgning fra FRANCE-2-registret, der rapporterer om kliniske resultater og ventilers holdbarhed hos højrisikopatienter.

Større medicinske forsøg omfatter ATTR-ACT, som har vurderet effekten og sikkerheden af ​​tafamidis i transthyretin-amyloid-kardiomyopati, en tilstand, som for øjeblikket har få behandlingsmuligheder.

High-STEACS-forsøget med mere end 47.000 patienter vil afsløre, om man ved at bruge højfølsom troponin for at bekræfte diagnosen hos personer med mistanke om hjerteanfald kan risikere flere eller færre dødsfald og gentagne hjerteanfald efter et år.

Studierne og forsøgene er således mange og mangeartede, hvilket gør den fungerende formand for ESC indtil 2020 glad.

"Jeg er begejstret for, hvor forskellig kardiologi er, og føler, at det er mit ansvar at repræsentere og afbalancere behovene hos kardiologer, sundhedsudbydere og forskere i alle lande, der tilhører ESC - og også på tværs af hele spektret af hjerte-kar-sygdomme," siger han.