Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Skræddersyede doser acetylsalicylsyre nødvendige

Når dosis af acetylsalicylsyre skal bestemmes, kan det være en god ide at tilpasse den patientens størrelse.

Det fremgår af en ny analyse, at den hidtidige ’one-size-fits-all’ tilgang medfører, at behandlingen for nogle ikke får den ønskede virkning. Ifølge analysen har dosisstørrelse og patientens vægt stor betydning for lægemidlets effekt.

Forskerne har fundet frem til, at en daglig dosis på 75-100 mg sænker risikoen for hjertekarhændelser med 12 procent for alle, men med hele 23 procent for mennesker, der vejer 70 kg eller mindre. Den har til gengæld ingen effekt for dem, der vejer mere. Faktisk er det sådan, at en lav dosis acetylsalicylsyre øger risikoen for alvorlig hjertesygdom blandt dem over 70 kg. Den effektive dosis for disse mennesker ligger på 325-500 mg.

Den nye viden har stor betydning for hele primærsektorens forebyggelsesstrategi, da analysen også viser, ca. halvdelen af kvinderne og 80 pct. af mændene vejer over 70 kg.

Sammenhængen mellem effekt af acetylsalicylsyre og patientens vægt ses også ift. lægemidlets blødningsrisiko og dets potentiale til at beskytte mod visse former for kræft. 

Analysen, der er foretaget på Oxford Universitet og er offentliggjort i tidsskriftet The Lancet, bygger på 10 andomiserede forsøg med acetylsalicylsyre, der inkluderer mere end 100.000 mennesker.

Millioner på spil: Kardiologernes skattesag starter forfra

Kardiologernes moms-sag skal afgøres af skattemyndighederne. Det har Københavns Byret afgjort, og dermed er sagen tilbage ved sit udgangspunkt og lægernes videnskabelige selskaber må derfor vente i uvished på om kontingentbetalinger skal momses - i givet fald en afgørelse som kan koste selskaberne tab i millionklassen.

Hæderspris til Mogens Lytken for særlig kardiologisk indsats

Professor, overlæge, dr.med. Mogens Lytken Larsen modtog årets hæderspris på årsmødet i Dansk Cardiologisk Selskab (DCS). Den er kardiologernes fornemmeste pris og uddeles til et medlem, der har bidraget med en ganske særlig indsats for dansk kardiologi.

Kasper Iversen får ærefuld forskerpris

Årets forskerpris, som hvert år uddeles på Dansk Cardiologisk Selskabs årsmøde, gik i år til overlæge, dr. med. Kasper Iversen fra Herlev og Gentofte Hospital.

Genterapi heler skader efter hjerteanfald

Større dyr og menneskers hjerter kan normalt ikke regenere efter hjerteanfald, men det er nu lykkedes at hele et grisehjerte og det giver håb om at kunne undgå mange tilfælde af hjertesvigt i fremtiden.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter