Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Skræddersyede doser acetylsalicylsyre nødvendige

Når dosis af acetylsalicylsyre skal bestemmes, kan det være en god ide at tilpasse den patientens størrelse.

Det fremgår af en ny analyse, at den hidtidige ’one-size-fits-all’ tilgang medfører, at behandlingen for nogle ikke får den ønskede virkning. Ifølge analysen har dosisstørrelse og patientens vægt stor betydning for lægemidlets effekt.

Forskerne har fundet frem til, at en daglig dosis på 75-100 mg sænker risikoen for hjertekarhændelser med 12 procent for alle, men med hele 23 procent for mennesker, der vejer 70 kg eller mindre. Den har til gengæld ingen effekt for dem, der vejer mere. Faktisk er det sådan, at en lav dosis acetylsalicylsyre øger risikoen for alvorlig hjertesygdom blandt dem over 70 kg. Den effektive dosis for disse mennesker ligger på 325-500 mg.

Den nye viden har stor betydning for hele primærsektorens forebyggelsesstrategi, da analysen også viser, ca. halvdelen af kvinderne og 80 pct. af mændene vejer over 70 kg.

Sammenhængen mellem effekt af acetylsalicylsyre og patientens vægt ses også ift. lægemidlets blødningsrisiko og dets potentiale til at beskytte mod visse former for kræft. 

Analysen, der er foretaget på Oxford Universitet og er offentliggjort i tidsskriftet The Lancet, bygger på 10 andomiserede forsøg med acetylsalicylsyre, der inkluderer mere end 100.000 mennesker.

Immunhæmmende behandling har ingen effekt på sædkvalitet

Hverken svær sygdomsaktivitet, behandling med immunhæmmende behandling eller nye biologiske lægemidler ser ud til at have markant effekt på sædkvaliteten hos mandlige patienter med kroniske tarmsygdomme. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Psoriasismiddel reducerer IBD-tilfælde

Patienter, der behandles med Cosentyx (secukinumab) mod inflammatoriske sygdomme som Bechterews sygdom og psoriasisgigt, har en lav risiko for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter