Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Karkirurg roser praktiserende læger for behandling af åreforkalkning

I sygehussystemet kniber det med tilstrækkelig hurtigt håndtering af patienter med åreforkalkning. Men ude i praksis er der sket store fremskridt. Og nu lyder der stor ros til de praktiserende læger fra en af de fagfolk, der modtager patienterne på hospitalet.

“De er hurtige til at henvise og gør et rigtig godt stykke konsultationsarbejde med patienten om livsstilsændring og forebyggende medicin,” siger Henrik Sillesen, klinikchef på Karkirurgisk Klinik, Rigshospitalet, og klinisk professor, Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet.

Han påpeger, at patienter med åreforkalkning en overset patientgruppe, der på trods af alvorlige tilstande må vente for lang tid i sygehussystemet på at få operation.

Men der hvor Henrik Sillesen kan se en stor fremgang og succes, er behandlingen af denne alvorlige sygdom fra de praktiserende lægers side.

"For bare 15 år siden haltede det gevaldigt med at få håndteret den her patientgruppe, som jo ofte lider af flere forskellige sygdomme. Men siden er der sket en kæmpe udvikling. De praktiserende læger har gennem efteruddannelse og øget opmærksomhed formået at løfte patientgruppen gevaldigt med livsstilsændringer og forebyggende medicin," siger Henrik Sillesen, der nu oplever, at stort set alle henviste patienter med åreforkalkning får forebyggende medicin og er i rette behandling.

"Det er meget betryggende,” siger han.

Derudover er de praktiserende læger blevet meget skarpe på, hvem der skal henvises videre til karkirurger - og hvem, der ikke skal.

“De praktiserende læger er helt klar over, at der er masser af patienter, de ikke behøver at henvise til os, fordi patienterne er i en stabil fase, og hvor generne ved deres åreforkalkning er beskedne. Bare de får en ordentlig livsstilsinformation og får forebyggende medicin som blodfortyndende og kolesterolsænkende medicin, som de har brug for, så kan mange klare sig uden operation,” siger han.

Det er derfor ikke hos de praktiserende læger, at Henrik Sillesen ser de store forandringsmuligheder. Det er derimod sygehussystemet og lovgivningen, den halter med.

“De praktiserende læger gør det virkelig rigtig godt. Mit ønske er, at de patienter, der har brug for operation, får hjælp langt hurtigere. I dag hører de ikke ind under nogen pakke og må vente op til 30 dage eller længere på en relativt akut operation. Det kan have store konsekvenser - samfundsøkonomisk, fordi der opstår flere komplikationer, og patienterne bliver mere komplekse, og også i forhold til dødelighed. Den stiger nemlig markant, jo længere en patient med åreforkalkning må vente på operation,” lyder det fra Henrik Sillesen.

Håndtering af patienter med åreforkalkning i praksis

  • Stille diagnosen ud fra simple undersøgelser som blodtryksmåling - arme/ben
  • Give forebyggende livsstilsbehandling, kolesterolsænkende og blodfortyndende medicin.
  • Ved mistanke om åreforkalkning i halspulsåren og anuerismer: Ultralydskanning
  • Henvise, når symptomerne er uacceptabelt begrænsende eller forværres.

Millioner på spil: Kardiologernes skattesag starter forfra

Kardiologernes moms-sag skal afgøres af skattemyndighederne. Det har Københavns Byret afgjort, og dermed er sagen tilbage ved sit udgangspunkt og lægernes videnskabelige selskaber må derfor vente i uvished på om kontingentbetalinger skal momses - i givet fald en afgørelse som kan koste selskaberne tab i millionklassen.

Hæderspris til Mogens Lytken for særlig kardiologisk indsats

Professor, overlæge, dr.med. Mogens Lytken Larsen modtog årets hæderspris på årsmødet i Dansk Cardiologisk Selskab (DCS). Den er kardiologernes fornemmeste pris og uddeles til et medlem, der har bidraget med en ganske særlig indsats for dansk kardiologi.

Kasper Iversen får ærefuld forskerpris

Årets forskerpris, som hvert år uddeles på Dansk Cardiologisk Selskabs årsmøde, gik i år til overlæge, dr. med. Kasper Iversen fra Herlev og Gentofte Hospital.

Genterapi heler skader efter hjerteanfald

Større dyr og menneskers hjerter kan normalt ikke regenere efter hjerteanfald, men det er nu lykkedes at hele et grisehjerte og det giver håb om at kunne undgå mange tilfælde af hjertesvigt i fremtiden.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter