Sundhedsministeren blev klædt af i samråd

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Det hjælper bare at lette rumpen

For at reducere risikoen for hjertekarsygdom blandt ældre kvinder skal der kun let fysisk aktivitet til, såsom en gåtur, havearbejde eller at lægge tøj sammen.

Det viser et nyt studie - offentliggjort i JAMA Network Open - hvor risikoen for at få et hjerteanfald eller dø af hjertekarsygdom faldt med 42 procent for dem, der udførte mest lavintensiv fysisk aktivitet i sammenligning med dem, der udførte mindst. Samtidig var de 22 procent mindre tilbøjelige til at udvikle anden hjertekarsygdom.

Gennemsnitsalderen blandt de undersøgte kvinder i studiet er 79 år. Forskernes ønske var netop at se på de ældre kvinder, da det er dem, der bliver mest hjertesyge og f.eks. får flest apopleksier.

Studiets førsteforfatter, Andrea LaCroix, der er direktør for Women's Health Center of Excellence ved University of California i San Diego, peger på, at nuværende retningslinjer anbefaler 150 minutters moderat eller heftig fysisk aktivitet, hvilket formentlig har holdt mange ældre kvinder tilbage fra at gøre noget. Derfor er hun glad for nu at kunne fortælle kvinderne, at de kun behøver at tænke i let fysisk aktivitet.

”Vores undersøgelse viser, at alt, hvad vi gør – selv fysisk aktivitet af lav intensitet – er godt for hjertet,” siger hun. 

Herhjemme finder professor i neurologi, Hanne Christensen, Bispebjerg Hospital, studiet værd at bemærke. Hun har set på en lang række undersøgelser, der viser resultater for kvinder, hvoraf det tydeligt fremgår, at kvinder er langt mindre fysisk inaktive end mænd, lige som det er en kendsgerning, at fysisk aktivitet er en vigtigere prædiktor for, hvordan det går patienterne, end hvad deres BMI er. Den risikoreduktion, der ses bare ved let fysisk aktivitet, mener hun er virkelig stor. Og som hun siger, ”vil de fleste jo nok hellere røre sig mere end spise mindre. Så det er et godt råd at give videre”. 

Til det nye amerikanske studie rekrutterede LaCroix og hendes kolleger 5.851 kvinder i alderen 63 til 99 år, som skulle bære et såkaldt accelerometer i en uge. Enheden holdt øje med, hvornår kvinderne sad ned og lavede ingenting, og hvornår de rejste sig og gik rundt. Og den fortalte også om intensiteten af ​​kvindernes aktiviteter.

I gennemsnit brugte kvinderne i den mest aktive gruppe mere end 5,6 timer om dagen på let fysisk aktivitet, mens den mindst aktive gruppe tilbragte mindre end 3,9 timer om dagen med andet end at sidde eller ligge.

Selvom studiet ikke var en kontrolleret undersøgelse, sender det et vigtigt budskab, fordi det viser, at kvinder kan reducere deres risiko for hjertekarsygdom markant simpelthen ved at bruge mindre tid på at sidde ned. Det siger en af de eksperter, der har kommenteret på studiet, Elsa Giardina, leder af Center for Women’s Health ved NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center. Hun glæder sig over, at studiet ”adresserer en befolkningsgruppe, som er voldsomt underrepræsenteret i en masse studier, selvom den er den hurtigst voksende gruppe. Og det er også en gruppe, som ofte ikke får den nødvendige hjertemedicin og ikke bliver anbefalet fysisk aktivitet, og derfor ofte er værre stillet i relation til hjertekarsygdom”.

Det amerikanske studie er netop offentliggjort i JAMA Network Open.

Middel mod søvnapnø og narkolepsi godkendt i EU

Sunosi (solriamfetol) er blevet godkendt af EU som middel til at reducere overdreven søvnighed i dagtimerne (EDS) hos voksne med narkolepsi (med eller uden kataplexi) eller obstruktiv søvnapnø.

Medicinrådet godkender human alfa-1-antitrypsin

Medicinrådet har netop godkendt human alfa-1-antitrypsin (Respreeza og Prolastina) som henholdsvis vedligeholdelsesbehandling og langvarig supplerende behandling af emfysem hos voksne med dokumenteret alvorlig alfa-1-proteinasehæmmer-mangel.

Udbud sikrer ikke at diabetesudstyr spiller sammen med IT-systemer

Leverandører af diabetesudstyr til landets regioner bør være forpligtede på, at deres udstyr kan overføre patientdata til sundhedsvæsenets IT-systemer, siger Steno-direktører. Det bliver dog ikke en del af udbuddet men bliver prioriteret under forhandlingerne, melder regionernes tovholder. 

Medicinrådet opretter fagudvalg for type 2-diabetes

For første gang skal Medicinrådet have et fagudvalg for type 2-diabetes. Det nye fagudvalg skal bl.a. bistå Medicinrådet i at udvikle en ny vejledning til behandling af type 2-diabetes.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter