Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Specielle immunceller i åreforkalkning kan hjælpe til målrettet immunterapi

Analyser af åreforkalkninger viser, at der er flere specielle immunceller i plak hos patienter, som har fået slagtilfælde, og det kan måske bruges til at målrette immunterapi.

Det mener forskerne bag en undersøgelse af 38 patienter med åreforkalkning i halspulsårerne efter at have konstateret, at en subtype af T-celler, der hedder CD4-positive effektor-hukommelsesceller, var mere almindelig hos patienter, der tidligere havde haft slagtilfælde.

"Denne analyse fremhæver, at der er lokaliseret inflammation drevet af T-celler i aterosklerotisk plaque, som ikke er relateret til nogen systemisk immunrespons," siger dr. Chiara Giannarelli, der er adjunkt i medicin (kardiologi) og genomforskning ved Icahn School of Medicine på Mt. Sinai Medical Center i New York.

Forskerne brugte først en teknik kaldet masscytometri til at finde den grundlæggende cellulære makeup af plak fra patienterne. De brugte også avancerede teknologier til at analysere genekspression i alle de enkelte immunceller i plakken for at studere deres funktion.

"Vi fandt en uventet dominans af T-celler i denne plak," siger Dawn Fernandez, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som blev præsenteret ved American Heart Association's Scientific Sessions Scientific Sessions 2019.

"Disse fund i plakken var forskellige og uafhængige af T-celle niveauer fundet i patienternes blodprøver," fortæller hun.

Resultaterne giver mulighed for, at målrettet immunterapi en dag måske kan reducere risikoen for ​​hjerteanfald og slagtilfælde hos højrisikopatienter.

"På trods af årtiers forskning ved vi ikke, hvordan vi kan forudsige og forhindre plak fra rupturer i arterierne," siger Chiara Giannarelli.

"Det meste af forskningen har handlet om at se på menneskevæv under mikroskopet. Dette har hjulpet os bedre til at forstå mange funktioner i plak, men man ved kun lidt om hvordan og hvilke individuelle celletyper der bidrager mest til slagtilfælde eller hjerteanfald," siger Giannarelli, der finder resultaterne specielt spændende set i lyset af tidligere hjertesygdomsforskning rettet mod immunsystemet.

I resultater, som American Heart Association betragtede som et af ​​de største fremskridt i 2017, fandt CANTOS-forsøg i flere centre, at hjerteanfald og slagtilfælde kunne reduceres ved at give et lægemiddel (canakinumab), der nedsætter betændelsen ved at målrette mod immuncelleinterleukin-1 beta.

Interleukin-1 beta er en del af det medfødte immunsystem, som er kroppens første forsvarslinje mod bakterier eller andre fremmede stoffer.

"Dette milepælstudie beviste endelig den inflammatoriske teori om hjertesygdom," siger Giannarelli.

"Vores undersøgelse viste, at plak fra slagtilfælde-patienter er fyldt med T-celler, der er en del af det adaptive immunsystem, en specialiseret anden linje i kroppens forsvar. Dette kan hjælpe os med at identificere mål for nye immunterapier til de sene faser af aterosklerose."

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter