Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Succes med telemedicinsk rehabilitering

I Jylland har et forsøg med telerehabilitering givet patienter med hjertesvigt større tryghed og bedre behandling. Og lægerne bag forsøget håber, at denne form for rehabilitering vil danne præcedens i resten af landet. Samtidig udvikler de selv videre på den.

”Målet har været at fange forværring af sygdommen. Først og fremmest ved at få patienterne til at forstå, at hjertesvigt lige som diabetes er en kronisk sygdom, de skal lære at leve med – og at det er tidskrævende. De skal forstå, at det handler om at holde sig stabil, og om at de også selv skal reagere på ændringer i tilstanden, når de oplever det. Og resultatet af projektet tyder på, at vi har nået målet,” fortæller Malene Hollingdal, overlæge på hospitalet i Viborg og lægelig leder på projektet.

Forsøget i Viborg, som var døbt ’Future Patient’, blev afsluttet i starten af året og omfattede 140 patienter. Og patienternes egen konklusion på det var, at denne form for rehabilitering fungerer meget bedre end det traditionelle tilbud og giver dem større livsglæde. Dels fordi de bliver inddraget i deres egen behandling, dels fordi de løbende kan få fagfolk ind over deres målinger, idet fagfolk kan tilgå hjerteportalen og se data. Patienterne fik desuden det vanlige rehabiliteringstilbud i form af 12 ugers træning og undervisning, hvorefter de afsluttedes til egen læge.

Skal kunne fange forværring

I det telemedicinske behandlingstilbud blev patienterne udstyret med en toolbox, der bl.a. indeholdt en iPad, skridttæller, søvnsensor, blodtryksapparat og vægt. Data fra målingerne gik direkte ind på en onlineportal – Hjerteportalen – hvor både sygeplejerskerne og patienten selv kunne følge direkte med.

Malene Hollingdal kalder resultaterne meget positive. Hun fortæller, at de er ved at blive analyseret og vil føre til udviklingen af en algoritme, der kan bruges til at fange forværring. Samtidig udvikles der videre på telerehabiliteringen. Bl.a. skal det blive muligt for patienterne selv at tage blodprøver i hjemmet. Og på sigt håber hun også at få mulighed for at koble video-konsultation på, til gavn for især de mest syge, og måske endda en robot, som står hos den enkelte og kan opsnappe forandringer i tilstanden og reagere på dem, hvis patienten ikke selv kan.

”For det er jo ikke nok, at patienterne måler og agerer, de skal også reagere,” siger hun og understreger, at det er vigtigt, at den enkelte tager ansvar for sin sygdom, fordi det gør det nemmere for lægerne at fange eventuel forværring i tilstanden og dermed sikre dem et længere og bedre liv via justeringer af behandlingen og undgå indlæggelser. 

Bag ’Future Patient’ stod Aalborg Universitet og Regionshospitalet i Viborg. Og forsøgspersonerne var tilknyttet hospitaler og sundhedscentrene i Viborg, Skive, Silkeborg og Randers.