Sundhedsministeren blev klædt af i samråd

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Jo flere fastfood-restauranter i et område, des flere hjerteanfald

Der er flere tilfælde af hjerteanfald i områder med mange fastfood-restauranter. 

Det viser ny forskning, som er blevet præsenteret på hjertelæge-kongressen CSANZ 2019, der netop har været afholdt i Adelaide i Australien.

For hver ekstra fastfood-spisested i et område, var der fire ekstra hjerteanfald pr. 100.000 indbyggere pr. år.

”Iskæmisk hjertesygdom, inklusive hjerteanfald, er en af ​​de største dødsårsager i verden,” siger forfatter til undersøgelsen, Tarunpreet Saluja fra University of Newcastle, Callaghan, Australien.

”Vi ved, at det at spise fastfood er forbundet med en større sandsynlighed for at få hjerteanfald, men alligevel vokser fastfood-markedet. Derfor er der behov for at undersøge, hvor meget fastfoods tilgængelighed spiller ind i sandsynligheden for at få et hjerteanfald. ”

Undersøgelsen omfattede 3.070 patienter, der i perioden 2011-2013 var blevet indlagt på et hospital med et hjerteanfald i en region tæt på Sydney i Australien, der hedder Hunter-regionen. Forskerne registrerede det samlede antal fastfood-forretninger inden for hvert patients lokalområde og sammenlignede forskellige områder for at analysere sammenhængen mellem antallet af fastfood-restauranter og forekomsten af hjerteanfald.
 
Forskerne oplyser, at resultaterne var konsistente i landdistrikter og storbyområder og efter justering for alder, fedme, højt kolesteroltal, højt blodtryk, rygestatus og diabetes. 
 
”Tidligere undersøgelser har vist, at den dårlige næringsværdi, højt salt og mættet fedt i fastfood er forbundet med hjertesygdomme, men betydningen af at have nem adgang til fastfood-restauranter har ikke været klar,” siger hr. Saluja.
 
Professor Tom Marwick, formand for CSANZ's videnskabelige programkomité 2019, siger, at undersøgelsen er vigtig, da den dokumenterer sammenhængen mellem fastfood og hjertetilfælde, uafhængigt af risikofaktorer.

"Det vil være afgørende at undersøge, om sammenhængen er uafhængig af de sociale årsager til sygdom, da vi ved, at fastfood-forretninger ofte er mere almindelige i dårligt stillede områder. Men resultaterne er en påmindelse om, at man politisk kan være med til at forebygge hjertekar-sygdomme. At der ikke er taget de nødvendige politiske skridt til at forebygge mere på trods af, at der er store omkostninger ved hjerte-kar-sygdomme, forbliver lige så meget et mysterium i Australien som andre steder i verden,” sigerTom Marwick.

Middel mod søvnapnø og narkolepsi godkendt i EU

Sunosi (solriamfetol) er blevet godkendt af EU som middel til at reducere overdreven søvnighed i dagtimerne (EDS) hos voksne med narkolepsi (med eller uden kataplexi) eller obstruktiv søvnapnø.

Medicinrådet godkender human alfa-1-antitrypsin

Medicinrådet har netop godkendt human alfa-1-antitrypsin (Respreeza og Prolastina) som henholdsvis vedligeholdelsesbehandling og langvarig supplerende behandling af emfysem hos voksne med dokumenteret alvorlig alfa-1-proteinasehæmmer-mangel.

Udbud sikrer ikke at diabetesudstyr spiller sammen med IT-systemer

Leverandører af diabetesudstyr til landets regioner bør være forpligtede på, at deres udstyr kan overføre patientdata til sundhedsvæsenets IT-systemer, siger Steno-direktører. Det bliver dog ikke en del af udbuddet men bliver prioriteret under forhandlingerne, melder regionernes tovholder. 

Medicinrådet opretter fagudvalg for type 2-diabetes

For første gang skal Medicinrådet have et fagudvalg for type 2-diabetes. Det nye fagudvalg skal bl.a. bistå Medicinrådet i at udvikle en ny vejledning til behandling af type 2-diabetes.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter