Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Eliquis vinder i NOAC-sammenligning hos over 400.000 franskmænd

ESC: Eliquis (apixaban) medfører markant færre større blødninger og er lige så effektiv som Xarelto og Pradaxa.

Det viser det store Naxos-studie, der søndag blev præsenteret (FP1362) af professor Phillippe Gabriel Steg fra Hôpital Bichat, Université de Paris, på en velbesøgt session på den europæiske hjertekongres, ESC, i Paris.

Realworldstudiet, der er initieret af de franske sundhedsmyndigheder, er baseret på 411.077 franskmænd med non valvular atrial fibrilliation (NVAF) udtaget fra den franske sygesikrings databaser, som dækker over 90 procent af befolkningen.

Patienterne blev fundet i den franske stats database for sundhedsforsikring, SNIIRAM, som dækker næsten den hele franske population.

Forskerne sammenlignede patienternes brug af apixaban med VKA, rivaroxaban og dabigatran i forhold til risikoen for større blødninger, død af alle årsager og effektivitet.

Apixaban var 33 procent mere effektiv til at reducere risikoen for slagtilfælde og systemisk tromboembolisme sammenlignet med VKA, men der var ingen statistisk forskel på de tre nye OACer - apixaban, rivaroxaban og dabigatran.

Til gengæld reducerede apixaban markant risikoen for større blødninger, som ledte til indlæggelse - med halvt så mange tilfælde, som VKA og 37 procent færre større blødninger end rivaroxaban samt 15 procent færre end dabigatran.

Apixaban medførte også en markant lavere (44 procent) død af alle årsager sammenlignet med VKA, men ikke signfikant sammenlignet med rivaroxaban (11 procent) eller dabigatran (seks procent).

Professor Steg understregede undersøgelsen styrke ved at påpege, den store kohorte, der minimerer risikoen for bias - derudover indgik en lang række sensivitets-analyser, som minimerede risikoen for confounding.