Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Forurening øger antallet af hjertekar-behandlinger

ESC: Meget forurenede områder medfører flere behandlinger af blokerede arterier end områder med ren luft.

Det viser en ny undersøgelse fra Universitetshospitalet i Krakow, Polen, hvor forskerne har sammenlignet antallet af angiopalstiske procedurer i fem meget forurenede byer med seks mindre forurenede byer.

Resultaterne, der mandag pblev ræsenteret på ESC Congress 2019 i Paris (P3421), viser desuden, at behandlingerne er endnu mere almindelige om vinteren, der er den mest forurenede tid på året.

"Epidemiologiske undersøgelser har rapporteret om negative virkninger af forurening på det kardiovaskulære system, men virkningerne på specifikke sygdomme var uklare," forklarer dr. Rafal Januszek fra universitetshospitalet.

"Vi viser for første gang, at patienter fra områder med renere luft er mere følsomme overfor ændringer i forurening, mens de fra mere forurenede byer kan tilpasse sig udsving."

Ved hjælp af partikelformigt materiale offentliggjort af Chief Inspectorate for Environmental Protection i Polen efter partikler med en diameter på mindst 10 mikrometer (PM10). Kilder inkluderer industrielle processer som jernfremstilling og stenbrud, græsslåmaskine, træ- og kulkomfurer, buskefirer, støvstorme og emissioner fra køretøjer.

Undersøgelsen inkluderede 5.648 patienter fra de mindst forurenede byer og 10.239 patienter fra de mest forurenede byer. Alle patienter gennemgik stentinsættelse (perkutan koronar intervention; PCI) for at åbne arterier blokeret på grund af akutte koronarsyndromer (hjerteinfarkt eller ustabil angina).

Datoerne for PCI-procedurerne blev matchet med luftkvalitet på samme dag i en periode på 52 uger. Analyser blev også udført for at sammenligne vinter kontra uger uden vinter, fordi forureningsniveauer stiger om vinteren.

Den årlige gennemsnitlige PM10-koncentration var signifikant højere i forurenede byer (50,95 µg / m3) sammenlignet med uforurenede byer (26,62 µg / m3).

I både forurenede og uforurenede områder var en stigning i PM10-koncentration signifikant forbundet med en større hyppighed af PCI.

Patienter i byer med ren luft var mere følsomme over for øgning af forurening, hvor hver øgning på 1 µg / m3 i PM10-koncentration knyttet til 0,22 yderligere PCI'er om ugen. I forurenede byer var den samme stigning i PM10 knyttet til kun 0,18 yderligere PCI'er om ugen.

Med hensyn til sæsonvirkningen var PCI-frekvensen markant lavere uden for vinterperioden i både forurenede og rene byer.

"Den højere forekomst af PCI om vinteren er relateret til større luftforurening i denne periode," siger dr. Januszek.

"Dette skyldes flere faktorer, såsom kunstig opvarmning og den deraf følgende smog. Undersøgelsen understeger, at der skal gøres mere for at sænke forureningsniveauer og beskytte befolkningens sundhed."