Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Bedre behandling af hjertestop på danske hospitaler

En række hospitaler har forbedret hjertestop-behandlingen efter indførelse af en kvalitetsdatabase. Nu følger flere hospitaler efter.

DANARREST, som registrerer hjertestop-behandling på hospitaler, har netop udgivet sin 2. årsrapport, og den viser, at personalet er blevet hurtigere til at starte hjerte-lunge-redning af patienter med hjertestop, og at hospitalernes ’stophold’ er blevet hurtigere til at rykke ud til hjertestop.

”Fremgangen er glædelig og bemærkelsesværdig, for vi ved, at hurtig start på hjerte-lunge-redning øger patientens chancer for at overleve hjertestoppet,” siger professor Hans Kirkegaard, der er formand for DANARRESTs styregruppe.

Flere og flere hospitaler indberetter til databasen

Hjertestop på hospital har en høj dødelighed og en betydelig risiko for komplikationer hos overlevende patienter. En national registrering af hjertestop på hospital i Sverige har gennem de seneste år ført til en række forbedringer i kvaliteten af behandlingen. Meget tyder på, at DANARREST også vil kunne forbedre hjertestop-behandlingen på hospitalerne i Danmark.

DANARREST er godkendt som national klinisk kvalitetsdatabase, og målet er, at alle danske hospitaler skal indberette til databasen. 9 hospitaler har indberettet til årsrapporten for 2014, men tilslutningen er hurtigt stigende. Det forventes at i løbet af foråret 2016 vil i alt 22 hospitaler være i gang med at registrere hjertestopbehandling i DANARREST.

Det skriver DANARREST selv i en pressemeddelelse udsendt af styregruppen.

”En landsdækkende registrering af hjertestop på hospital er afgørende for at højne kvaliteten af behandlingen og dermed potentielt bedre overlevelsen,” siger Hans Kirkegaard.

Stød bliver stadig ikke givet hurtigt nok

Overlevelsen 30 dage efter hjertestop på hospital lå i 2014 på 29 procent for de registrerede patienter i DANARREST, og det er generelt et acceptabelt niveau sammenlignet med tal fra udenlandske undersøgelser.

Andelen af patienter, hvor tiden fra diagnosen hjertestop til opstart af hjerte-lunge-redning var under et minut, er steget fra 88 procent i 2013 til 94 procent i 2014. I 72 procent af tilfældene blev patienter med en stødbar hjerterytme behandlet med stød inden for tre minutter. Der er tale om en markant fremgang, men det er fortsat utilfredsstillende. Til sammenligning blev 84 procent af patienterne med stødbar rytme i Sverige i 2012 behandlet indenfor 3 minutter.

DANARREST har i 2014 registreret 970 hjertestop på 9 hospitaler, svarende til ca. ¼ af Danmark. På flere af hospitalerne vurderes det, at ikke alle hjertestop er indberettet til DANARREST, og der kan desuden være usikkerhed omkring registrering af klokkeslet. Derfor skal data fra databasen tolkes med forsigtighed.