Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Prostatakræft øger markant risikoen for atrieflimmer

ACC.20/WCC: Mennesker, der har eller har haft kræft, har en mere end fordoblet risiko for udvikling af atrieflimmer (AFib), den mest almindelige hjerterytmeforstyrrelse.

Især prostatakræftpatienter har den største risiko for AFib, efterfulgt af personer med tyktarms-, lunge- og brystkræft.

Det viser et nyt studie, der præsenteres på American College of Cardiologys årlige videnskabelige session sammen med World Congress of Cardiology (ACC.20 / WCC).

På baggrund af et datasæt, der er kendt som National Inpatient Sample, analyserede forskere optegnelserne over mere end 143 millioner voksne patienter, der besøgte et hospital i USA mellem 2012 og 2015. Af disse viste 10 procent (ca. 14,5 mio. mennesker) sig at have en form for AFib. Forskere undersøgte derefter patienternes journaler for at sammenligne AFib- og kræfttilfælde.

Selv om tidligere undersøgelser har vist, at mennesker med kræft har en større risiko for at udvikle AFib på tidspunktet for kræftdiagnose, inden enhver behandling og efter behandling er påbegyndt, er dette den første undersøgelse, der ser på AFibs tilknytning til specifikke kræftformer.

Hvis AFib ikke behandles, kan det føre til blodpropper, slagtilfælde og hjertesvigt. Mennesker med AFib har fem gange større risiko for at få et slagtilfælde.

”Da vi kiggede på alle med en form for AFib, var de med bestemte kræftformer mere tilbøjelige til at have hjerterytmeanormaliteter, og denne tendens varede, selv efter at have taget højde for andre hjerte-kar-risikofaktorer og sygdom," siger undersøgelsens hovedforfatter læge Muhammad Khan fra St. Mary Medical Center i Langhorne, Pennsylvania.

"Vi fandt en 2,3 gange øget risiko for AFib i forhold til alle de studerede kræftformer. Der var mere end 50 procent øget risiko for AFib hos prostata-, tyktarms- og lungekræftpatienter. Af disse tre havde dem med prostatakræft den højeste risiko for AFib."

Resultaterne antyder, at andre faktorer, der er relateret til den specifikke type kræft i sig selv, kan bidrage til AFib hos disse patienter, mener Khan.

"For eksempel kan disse kræftformer være forbundet med højere dødelighed på grund af cirkulerende pro-koagulanter og større systemisk inflammation, men dette forhold er endnu ikke undersøgt," siger han.

Dødsfrekvensen var også mere sandsynlig blandt AFib-patienter, der havde prostatakræft, sammenlignet med dem uden AFib (3,28 mod 2,31 procent); lignende sammenligninger viser, at risikoen for at dø var højere hos patienter med nonHodgkins lymfom (1,64 vs. 1,61 procent) og tyktarmscancer (2,46 vs. 2,2 procent).

Khan er overrasket over den højere forekomst af AFib hos patienter med prostatakræft sammenlignet med andre undersøgte kræftformer. Selv om forskerne ikke ved hvorfor, har de nogle ideer.

”Gennemsnitsalderen for diagnosticering af prostatakræft og AFib er omtrent den samme - 66 år - så der kan være en sammenhæng mellem de to på grund af, at alderen ved begyndelsen af sygdommene er den samme. I betragtning af den ældre begyndelsesalder har disse patienter en tendens til at have flere komorbiditeter, som kan bidrage til, at de udvikler AFib," siger Khan.

Forskerne var ikke i stand til at skelne, om AFib-tilfælde var nye, kroniske eller paroxysmale (AFib, der kommer og går og generelt stopper af sig selv). De var heller ikke i stand til at spore, hvilken kræftbehandling patienterne fik. Mange livreddende kræftbehandlinger, herunder visse kemoterapier og målrettede lægemidler, vides at forårsage hjerteskade.

Fremtidige undersøgelser er nødvendige for at afklare, hvad der ligger bag udviklingen af ​​AFib hos kræftpatienter, siger Khan.

Forskere er nødt til at undersøge, hvilke inflammatoriske markører der kan have en større tilknytning til udviklingen af ​​AFib og bedre forstå, hvordan man behandler AFib mere effektivt og muligvis forud for dets begyndelse hos kræftpatienter.

KOL-inhalator med en ny type bæremolekyler

Medicinalvirksomheden AstraZeneca har i deres Aerosphere inhalator skabt en ny teknologi, der skal sikre, at medicinen på bedre vis når helt ned i de fineste dele af patientens luftveje. Det sker blandt andet ved hjælp af amfifile fosfolipidmolekyler.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter