Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forhøjet blodtryk bliver forvekslet med symptomer på overgangsalder

European Society of Cardiology anbefaler i nye guidelines, at man fremadrettet intensiverer indsatsen i forhold til at forebygge og diagnosticere forhøjet blodtryk hos midaldrende kvinder.

Omkring 50 procent af alle kvinder udvikler forhøjet blodtryk, før de fylder 60 år, men ofte bliver det overset, og symptomerne - eksempelvis hjertebanken og hedeture - tilskrives i stedet overgangsalder eller stress. Læger bør derfor fremadrettet intensivere indsatsen for at diagnosticere forhøjet blodtryk hos midaldrende kvinder. Det konkluderer kardiologer, gynækologer og endokrinologer i et konsensus-dokument fra European Society of Cardiology (ESC), som er publiceret i European Heart Journal. Konsensusdokumentet indeholder nye guidelines for, hvordan man bliver bedre til at forebygge udvikling af hjertekar-sygdom hos midaldrende kvinder.

”Vi ved, at forhøjet blodtryk langt mindre hyppigt bliver behandlet hos kvinder end hos mænd. Det øger kvindernes risiko for senere i livet at udvikle mere alvorlige hjertekar-sygdomme som atrieflimren, hjertesvigt og stroke. Kvinders livscyklus opfordrer til, at vi bør begynde forebyggelsesindsatsen tidligt – ligesom kvinder i øvrigt bør behandles anderledes end mænd. Det er ikke tilstrækkeligt at undersøge for forhøjet kolesterol.” Det fastslår dokumentets førsteforfatter Professor Angela Maas, direktør for ”Women’s Cardiac Health Programme,”Radboud University Medical Centre, Nijmegen i Holland.

Der er adskillige livsfaser, hvor det er muligt at identificere subgrupper af kvinder i høj-risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom, fastslår panelet bag konsensusdokumentet. Eksempelvis er forhøjet blodtryk under graviditet en klar advarsel om, at der er højere risiko for at kvinden vil udvikle hjertekar-sygdom i løbet af sin menopause, ligesom forhøjet blodtryk i øvrigt også er relateret til øget risiko for udvikling af demens senere i livet. Præ-eklampsi er således forbundet med en firedobbelt risiko for at udvikle hjertesvigt eller forhøjet blodtryk og fordobler i øvrigt risikoen for stroke. Desuden er kvinder, som går naturligt i overgangsalderen, før de fylder 40 år, i øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom ligesom autoimmune, inflammatoriske sygdomme som for eksempel leddegigt og lupus er mere udbredt hos kvinder end hos mænd og også er sygdomme, som øger risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk omkring menopausen.

”Hvis forhøjet blodtryk ikke diagnosticeres i løbet af 40’erne og 50’erne vil mange kvinder udvikle hjertekar-sygdom i 70’erne, hvor det er langt vanskeligere at behandle,” fastslår Angela Maas.

I dokumentet findes blandt andet guidelines for, hvordan det er muligt at øge kvinders hjertesundhed og nedbringe risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk under menopausen, efter komplikationer forbundet med graviditet og under eksempelvis et brystkræft-forløb og ved polycystisk ovarie-syndrom (PCO). En sund livsstil anerkendes som værende en vigtig forebyggende faktor for at udvikle forhøjet blodtryk. Forfatterne bag dokumentet anbefaler desuden en afklaring af kardiovaskulære risiko-faktorer inden opstart af hormon-terapi til afhjælpning af gener i forbindelse med menopausen, ligesom hormon-terapi i øvrigt ikke anbefales til kvinder, som er i stærk øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom eller som har haft stroke, blodprop eller hjerteanfald.

Dokumentet indeholder desuden retningslinjer specifikt for transkønnede personer, som er i livslang hormonbehandling, og hvor risikoen for blodpropper stiger med årene.

References1Maas AHEM, Rosano G, Cifkova R, et al. Cardiovascular health after menopause transition, pregnancy disorders, and other gynaecologic conditions: a consensus document from European cardiologists, gynaecologists, and endocrinologists. Eur Heart J. 2021. doi:10.1093/eurheartj/ehaa1044.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo