Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Hjerneskade øger markant risikoen for slagtilfælde

Risikoen for at få et slagtilfælde efter at have fået traumatisk hjerneskade (TBI) er markant højere i de efterfølgende fem år og især i de første fire måneder.

Det viser en ny systematisk gennemgang ledet af et hold ved University of Birmingham.

Traumatisk hjerneskade rammer over 60 millioner mennesker om året på verdensplan og er stigende på grund af en række faktorer som flere ældre, der falder, militære konflikter, sportsskader og trafikulykker.

Til gengæld er dødeligheden pga. TBI faldet fordi der er sket store fremskridt inden for kritisk pleje og scanninger.

Undersøgelser har dog vist, at TBI er forbundet med en langsigtet risiko for neurologiske sygdomme, herunder demens, Parkinsons og epilepsi, og er formentlig også en uafhængig risikofaktor for slagtilfælde.

Den systematiske gennemgang har set på 18 undersøgelser fra fire lande og er offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Stroke.

Antidepressiva og øget risiko

Resultaterne viste, at TBI-patienter har en 86 procent øget risiko for slagtilfælde sammenlignet med patienter, der ikke har oplevet en traumatisk hjerneskade. Risikoen er højest i de første fire måneder efter skaden, men forbliver signifikant i op til fem år.

Og en vigtig pointe er, at resultaterne antyder, at TBI er en risikofaktor for slagtilfælde uanset sværhedsgraden eller undertypen af ​​skaden. Dette er især bemærkelsesværdigt, fordi 70-90 procent af hjerneskaderne er milde, hvilket tyder på, at traumatiske hjerneskader skal betragtes som en kronisk tilstand, selvom de er milde, og patienterne kommer sig godt.

Forskerne fandt også, at brugen af ​​antikoagulanter, såsom VKA og statiner, kunne bidrage til at reducere risikoen for slagtilfælde efter TBI, mens brugen af ​​nogle klasser af antidepressiva er forbundet med øget risiko for slagtilfælde efter TBI.

"Slagtilfælde er den næststørste dødsårsag og tredje førende årsag til handicap over hele verden, men akut behandling kan dog forhindre slagtilfælde relateret død og langvarig handicap," fortæller undersøgelsens hovedforfatter dr. Grace Turner fra University of Birmingham's Institute of Applied Health Research.

"Vores gennemgang fandt tegn på en sammenhæng mellem reduceret risiko for slagtilfælde efter TBI og lægemidler til forebyggelse af slagtilfælde som VKA'er og statiner, men tidligere undersøgelser har vist, at man ofte stopper med medicin mod slagtilfælde, når en person oplever en TBI," siger hun og tilføjer:

"Som vores gennemgang har vist, bør TBI-patienter informeres om den øgede risiko for slagtilfælde, og at risikoen for slagtilfælde er på sit højeste i de første fire måneder efter skaden.

Denne indledende periode på fire måneder bør også bruges af klinikere til at administrere medicin mod slagtilfælde og livsstilsrådgivning for at mindske den øgede risiko for slagtilfælde forbundet med TBI."

Dansk behandling for lentigo maligna flugter med nyeste erfaringer

EADV-Spring: Lentigo maligna (LM) kan behandles både kirurgisk og ikke-kirurgisk, og det kan være vanskeligt at vælge den mest hensigtsmæssige behandling. Valget afhænger blandt andet af læsionens lokalisering og patientens forventede levetid.

Resistente hudsvampe breder sig i Europa

Nogle patienter med hudsvamp får i dag en behandling, som ikke virker. Det kan skyldes en svampemiddelresistens, som formentlig er mere udbredt end hidtil antaget.

Probiotisk kost kan gavne HS-patienter

Ubalance i tarmens bakterier kan spille en betydelig rolle ved udviklingen af hudsygdommen Hidradenitis Suppurativa (HS). Det viser et studie, som blev præsenteret på EADV 2021 Spring Symposium i den forgangne weekend.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo