Patienter med akut blodprop i hjertet skal undgå indlæggelse på intensiv
Kardiologer skal nu undersøge, om to præparater og øget observation kan hindre, at patienter med akut blodprop i hjertet bliver indlagt på intensiv.
Overlevelsen efter en akut blodprop i hjertet er for langt de fleste patienter rigtig god - og er også forbedret over de seneste år. Men nogle patienter ender alligevel på intensivafdelinger, fordi deres hjerte bliver svækket, og kredsløbet svigter på grund af blodproppen. Immunforsvaret reagerer ofte kraftigt på det, kroppen har været udsat for. De patienter, der er i højest risiko, vil afdelingslæge Helle Søholm og 1. reservelæge Martin Frydland, på Rigshospitalets Afdeling for Hjertesygdomme, forsøge at hjælpe i et nyt studie, der netop er sat i gang.
”Når patienterne kommer ind med akut blodprop i hjertet, får de med det samme en ballonudvidelse, og de får indsat en eller flere stents. Men to til tre procent af de patienter, der ser ud til at være stabile efter behandlingen, bliver i de følgende døgn så ustabile, at de må indlægges på intensiv afdeling. Op mod 50 procent af de patienter vil dø. Derfor er vi interesserede i at finde de patienter i tide og give en behandling, der forhåbentlig kan forhindre, at kredsløbet svigter,” siger Helle Søholm.
Scanning af hjertet skal give svar
Studiet vil inkludere 100 patienter over de næste to år. Ved lodtrækning bliver det afgjort, om patienterne skal behandles med midlet Dobutamin og/eller IL-6-hæmmeren Tocilizumab eller placebo (saltvand). Målet er at stabilisere patienten og undgå, at kredsløbet kollapser, og ved at MR- og ultralydsscanne patienterne kan lægerne se, om skaden på hjertets muskulatur kan modvirkes på den længere bane. Patienterne får løbende taget blodprøver under indlæggelsen, og efter tre måneder følges der igen op med ultralyds-undersøgelse og MR-skanning af hjertet, mens en klinisk sygeplejespecialist blandt andet vil undersøge patienternes livskvalitet, skrøbelighed og hvor langt de er i stand til at gå.
Dobutamin er et velkendt præparat på intensivafdelingen – men er ikke velundersøgt, fortæller Helle Søholm:
”Dobutamin hjælper til at opnå en bedre hæmodynamik, altså at stabilisere kredsløbet. Tocilizumab, som anvendes til gigtpatienter, dæmper immunforsvaret: Ved en blodprop kommer der et øget respons fra immunforsvaret, som ikke nødvendigvis er hensigtsmæssig i situationen. Vi håber, at vi kan sikre en bedre overlevelse men også medvirke til, at arret og skaden på hjertemusklen efter blodproppen bliver mindre, og at patienterne derved kan undgå at udvikle hjertesvigt på den lidt længere bane.”
Gode udsigter efter udskrivelse
”Det er en patientgruppe, der meget sjældent er med i studier, fordi de enten er for dårlige til at deltage i andre studier af hjertepatienter, eller fordi de ikke er så dårlige, at de indgår i studier om behandling på intensiv afdeling. Derfor håber vi med studiet at vise, at der kan gøres noget for patienterne, som kan få dem gennem den første kritiske tid på hospitalet. For hvis de først udskrives, er prognosen god,” forklarer Martin Frydland.
De patienter, der er i risiko for kredsløbskollaps, findes ved blandt andet at se på blodtryk, alder og om patienten har haft hjertestop før ankomsten til Rigshospitalet.
Forskningen udføres på baggrund af en bevilling på 5,2 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden.