Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

DCS-årsmøde: Nordjysk hjertelæge får innovationspris for sit arbejde i Armenien og Bhutan

I forbindelse med Dansk Cardiologisk Selskabs årsmøde (19-21. maj) modtog Sam Riahi, overlæge og hjertelæge på Aalborg Universitetshospital, som den første Henning Rud Andersens Innovationspris.

Prisen får han for sit arbejde på Aalborg Universitetshospital og samarbejdet med de tekniske fakulteter på Aalborg Universitet, men også og måske især for sit engagement og sit arbejde for at skabe bedre forhold for patienter med hjerte-rytme-forstyrrelser i Armenien og Bhutan.

Siden 2011 har Sam Riahi rejst til Armenien flere gange om året for sammen med en tysk kollega at etablere et kardiologisk afsnit og uddanne armenske hjertelæger. Senest har han sammen med samme tyske kollega engageret sig i at påbegynde etableringen af et kardiologisk afsnit i kongedømmet Bhutan.

”I Armenien har de sygehuse og læger, men i Bhutan er man anderledes udfordret. Indbyggertallet er 800.000 og fire ud af ti bhutanesere dør af en hjertesygdom. Der findes kun én kardiolog i landet for nuværende. Vores bidrag vil derfor kunne løfte behandlingen betydeligt,” forklarer Sam Riahi.

Har samlet to mio. kr.

Sam Riahi har været i Bhutan en enkelt gang inden covid-19 for at danne sig et overblik over tilstandene. Her har han bl.a. har holdt møder med landets sundhedsminister. Planen er, at han igen rejser til Bhutan i 2023 med henblik på at grundlægge et kardiologisk afsnit og påbegynde uddannelsen af de bhutanesiske kardiologer.

”Indtil videre har jeg samlet  to mio. kroner sammen og er i gang med at etablere et hold af personale fra Danmark, som kan tage med mig til Bhutan. Endnu en læge fra Bhutan er lige nu under uddannelse til kardiolog i Tyskland. Målet er bestemt, at de på sigt skal klare alle operationer selv, og at vi skal vejlede dem, men holde hænderne i lommerne. Forholdene er sådan lige nu, at det kommer til at tage lang tid.”

Til spørgsmålet om, hvorfor Sam Riahi engagerer sig i at etablere bedre forhold for hjertepatienter i udviklingslande ved siden af sit travle job på Aalborg Universitetshospital, er svaret:

”Det giver mig en stor tilfredsstillelse at se den udvikling, som vi har været med til at skabe i Armenien. I efteråret fik jeg en mail om, at de nu havde opereret 1000 patienter – og det er løn nok i sig selv.”

Sam Riahi er til efteråret inviteret til Mongoliet i samme ærinde.

Om Henning Rud Andersens Innovationspris

Bag navnet på Innovationsprisen står professor emeritus Henning Rud Andersen, Aarhus Universitetshospital

Henning Rud Andersen har været primusmotor for flere danske studier på patienter med behov for pacemakerbehandling og blodpropper i hjertet. Han er også opfinderen af TAVI-klappen

Henning Rud Andersens Innovationspris gives til det exceptionelle, kreative, innovative og policy ændrende bidrag til forskning, undervisning og/eller innovation i dansk kardiologi

Prisen vil blive uddelt hvert år, imens Henning Rud Andersen stadig er i live og i stand til personligt at overdrage prisen ved forårets møde i Dansk Cardiologisk Selskab

Prisen består ud over æren også af 50.000 kroner til forskning.