Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Menopausen er forbundet med en øgning i LDL-kolesterol

Kvinder før, under og efter overgangsalderen oplever ofte store negative ændringer i blodets fedtprofil i form af øget LDL-kolesterol, hvilket øger risikoen for hjerte-kar-sygdom.

Det viser ny amerikansk forskning præsenteret på ESC Congress 2024 i London, (30. august – 2. september) og omtalt i en pressemeddelelse fra European Society of Cardiology. 

"Der er under og efter overgangsalderen en stigning i de 'dårlige' lavdensitets-lipoprotein-partikler (LDL) og et fald i 'gode' højdensitets-lipoprotein-partikler (HDL). De ændringer tyder på, at menopausen er forbundet med en overgang til en højrisiko lipoproteinprofil, som kan forårsage kardiovaskulær sygdom, hyppigt koronarsygdom." Det siger studiets førsteforfatter Stephanie Moreno, University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas til European Society of Cardiology.  

Hjerte-kar-sygdom er den største dødsårsag blandt kvinder. 40 procent af alle dødsfald hos kvinder skyldes hjerte-kar-sygdom. Kvinder udvikler hjerte-kar-sygdom cirka ti år senere end mænd, og risikoen stiger hos kvinder efter overgangsalderen. Mekanismerne bag denne øgede risiko er ringe belyst, men negative ændringer i blodets lipidsammensætning er kendt for at forekomme i perimenopausen. Tidligere undersøgelser har været begrænset til traditionelle lipidmålinger (LDL, HDL og triglycerider), og man har ikke undersøgt ændringer i de avancerede lipider, herunder lipid-subfraktioner og partikeltal, tal som i forskellige studier har vist sig at være bedre i stand til at forudsige hjerte-kar-sygdom.

I denne undersøgelse så forfatterne på ændringer i lipoproteinpartikler over tid. I alt deltog 1.246 kvinder i overgangsalderen i Dallas Heart Study (DHS). Gennemsnitsalderen i perimenopause-gruppen var 42 år, den var 54 år i post-menopause-gruppen og 34 år hos de kvinder, som endnu ikke var i overgangsalderen. Af kvinderne var 440 (35 procent) præ-menopausale, 298 (24 procent) peri-menopausale og 508 (41 procent) post-menopausale.

Der var også 1.346 mænd inkluderet i studiet med en gennemsnitsalder på 43 år.

Over en median opfølgningstid på syv år havde både kvinder i peri-menopause, under menopausen og post-menopausen en stigning i LDL-protein, men den største procentvise ændring blev fundet mellem peri- og post-menopausen på 8,3 procent. Sammenlignet med mænd havde kvinder i post-menopausen den største procentvise ændring af HDL-protein med en negativ ændring på 4,8 procent.

Den største procentvise ændring fandt man hos kvinder i peri-menopausen: Ændringen var 213 procent højere.

"Vi ser altså, at overgangsalderen er forbundet med negative ændringer i lipoproteinprofiler, især er det tydeligt i peri-menopausen (…) Der er behov for mere forskning for at undersøge, om de negative ændringer i lipoproteiner kan overføres direkte til en større kardiovaskulær risiko," siger Stephanie Moreno.