
Rigshospitalet bruger ny metode til at fjerne blodpropper i lungerne
30 centimeter lange blodpropper kan nu med nyt udstyr suges ud gennem lysken. Patienterne kan derved slippe for en række bivirkninger og risici.
En slange føres fra lysken på patienten op til lungen, en lille tragt foldes ud, og med et tryk på apparatets håndtag suges blodproppen ud. Det fortæller overlæge på Rigshospitalets Afdeling for Hjertesygdomme, Jesper Kjærgaard.
”Før har vi enten skullet give patienterne store mængder blodfortyndende eller blodpropsopløsende medicin, som medfører risiko for blandt andet hjerneblødning, eller vi har skullet operere dem med åbne operationer, som det tager tid at komme sig over, og som også indebærer risici. Vi kan se, at de førende hjerteafdelinger ude i verden begynder at tage den her metode i brug, så vi er glade for også at give vores patienter den mulighed,” siger Jesper Kjærgaard.
Patienterne, der kan få den nye behandling, kan både komme fra Region Hovedstaden og andre regioner og bliver bragt akut ind på hospitalet.
”Det er fem til ti procent af de patienter med blodpropper i lungerne, der i første omgang vil blive behandlet med det nye udstyr. Det svarer til 20 til 30 patienter om året, som har de rigtig store blodpropper, der kan være over 30 centimeter lange. Vi skal forske i virkningen af apparatet, og et lodtrækningsforsøg må så vise, om det er en gavnlig behandling, som vi skal bruge til flere endnu. Man skal jo altid opveje den gode behandling mod den risiko, der også kan være. Men det er meget spændende og appellerende, at vi kan fjerne så store blodpropper på en skånsom måde,” siger Jesper Kjærgaard.