”Resultaterne tyder på, at vi nu kan nå længere i behandlingen end hidtil via de monoklonale antistoffer. Det betyder en fremgang og en lysere fremtid for HS-patienter,” siger Gregor Jemec.
Nye fase III-studier: Det immundæmpende lægemiddel Bimzelx halverer udbrud af HS
Indtil nu har der ikke været mange effektive behandlingsmuligheder for patienter med den smertefulde og stigmatiserende sygdom hidradenitis suppurativa (HS), men nye fase III-studier viser, at Bimzelx (bimekizumab) kan halvere udbrud. Professor Gregor Jemec glæder sig over udviklingen.
De to nye fase III-studier, BE HEARD I og BE HEARD II, er udgivet i The Lancet, og har vist lovende resultater i en undersøgelse af effekt og sikkerhed ved behandling med bimekizumab til voksne med moderat til svær hidradenitis suppurativa (HS). En sygdom, der rammer omkring en til to procent af befolkningen.
Gregor Jemec, der er professor og ledende overlæge ved Dermatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, er en af verdens førende eksperter i HS, og han ser positivt på studiernes udfald.
”Resultaterne tyder på, at vi nu kan nå længere i behandlingen end hidtil via de monoklonale antistoffer. Det betyder en fremgang og en lysere fremtid for HS-patienter,” lyder det fra Gregor Jemec, der også er medforfatter til studierne.
Nye muligheder for personlig medicin
De to studier var randomiserede, dobbeltblindede og placebo-kontrollerede og involverede 1014 HS-patienter, der blev fulgt i 48 uger. Det primære endepunkt i begge studier var highscore 50 efter 16 uger. Resultaterne viste, at signifikant flere patienter behandlet med bimekizumab sammenlignet med patienter, der fik placebo, opnåede mindst 50 procents reduktion i udbrud og symptomer på HS. Derudover var to sekundære endemål henholdsvis highscore 75 og highscore 100, og også ved disse endemål fandt man flere patienter med sygdomsbedring i gruppen, der modtog bimekizumab sammenlignet med placebo.
Bimekizumab er en IL-17A og IL-17F inhibitor, og det anvendes i dag til behandling af de inflammatoriske sygdomme plaque psoriasis, psoriatic arthritis og axial spondyloarthritis.
Ifølge Gregor Jemec er det helt nyt at arbejde systematisk med en dybde i respons på henholdsvis 75 og 100, og resultaterne heraf åbner derfor også op for nye muligheder for at forske videre i mere målrettet behandling af HS, siger han:
”Nogle af patienterne opnår highscore 100, og endnu flere opnår highscore 75, mens nogle slet ikke responderer. Det tyder på, at der er nogle forskellige på patienterne, og ikke mindst, at der er en subgruppe, som er særligt egnet til at blive behandlet med stoffet. Det danner altså grobund for, at der forskes videre i mere personlig medicin, der kan betyde, at nogle skal behandles med bimekizumab, mens andre måske skal have et andet stof,” lyder det.
I forhold til sikkerheden stemte resultaterne af BE HEARD-studierne overens med tidligere studier af bimekizumab. Der blev rapporteret om alvorlige bivirkninger hos 8 procent af patienter behandlet med bimekizumab i 48 uger i BE HEARD I og hos 5 procent i BE HEARD II. Den hyppigst rapporterede bivirkning var i begge studier hidradenitis. I BE HEARD I var det desuden coronavirus-infektioner og diarre, mens det i BE HEARD II var gærsvampeinfektioner i mund og svælg og hovedpine.
Et nyt værktøj i værktøjskassen
Som førende ekspert i HS glæder det Gregor Jemec, at der nu for alvor forskes i den kroniske hudsygdom, der betragtes som den tredjemest belastende hudsygdom efter brandsår og hyperhidrose.
”HS ligger i top, fordi den er forbundet med stor stigma. Den giver smerter og lugtgener, og så er der det ganske exceptionelle ved den, at den efterlader varige skader i form af blandt andet ar og tunneller. Udover at skaderne kan give smerter og være bevægelsesindskrænkende, så minder de også patienten om deres sygdom. Derfor fortjener HS-patienter al den hjælp, de overhovedet kan få,” siger Gregor Jemec.
Han glæder sig over, at bimekizumab har vist sig at have god effekt mod HS – en sygdom der også er forbundet med depression og øget mortalitet fra følgesygdomme.
”Det er et godt og vigtigt trin på vejen. Det er ikke det, der løser alle problemer, men det er et vigtigt nyt værktøj i værktøjskassen. Og når man har at gøre med en sygdom, der er svær at behandle, er det altid godt at have en stor værktøjskasse,” siger Gregor Jemec.
Han har tiltro til, at der kun vil blive fyldt endnu mere op i værktøjskassen i den nærmeste fremtid. En udvikling, der har ladet vente på sig, siger han.
”De her patienter har gået for lud og koldt vand i årtier – det var først omkring 2010’erne, at vi for alvor begyndte at interessere os for behandlingsmuligheder, og der kom skred i tingene. I dag er mange molekyler i gang med at blive undersøgt, og det er et tegn på, at det virker, når forskere, industrien og patienterne slår sig sammen for at gøre noget ved sygdommen. Så er der håb forude.”