Vil du være mere grøn praksislæge? Du kan sagtens starte i det små
Nanna Holt Jessen
Hvis man i almen praksis gerne vil tage hensyn til klima og bæredygtighed, så er det i første omgang de små skridt, der tæller, mener læge og postdoc Nanna Holt Jessen fra Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus.
Hun er medlem af DSAM’s interessegruppe Grøn Praksis og bidragyder til Grøn Praksis’ grønne guidelines for hhv. patienter og klinik.
Klimaforandringerne vil forårsage en kvart million ekstra dødsfald på verdensplan om året fra 2030 og de næste20 år frem. Det anslår WHO og erklærer, at klimaforandringerne er den største trussel mod menneskehedens sundhed i fremtiden. Samtidig er det kommet frem, at sundhedsvæsenet er en væsentlig bidragsyder til udledning af CO2, og en af de største ’klimasyndere’ i almen praksis er lægemidler.
Det har medført, at DSAM i efteråret 2020 inviterede interessegruppen Grøn Praksis til at blive en del af DSAM. Grøn Praksis er oprindeligt udsprunget af Læger for Klimaet, og gruppen arbejder evidensbaseret og har udarbejdet en række ’Grønne guidelines’ til almen praksis (se fakta under artiklen). Et af de aktive medlemmer i Grøn Praksis, er læge og postdoc Nanna Holt Jessen fra Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus:
”Klimatruslen i forhold til befolkningens sundhed kalder jo på handling, og selvom det kan virke overvældende, og vi ikke vil presse noget ned over hovederne på de praktiserende læger, så er det et vigtigt initiativ. Jeg er selv kommende praktiserende læge og helt klar over, at almen praksis i forvejen har mange andre ting at forholde sig til, som også er utrolig vigtige,” siger Nanna Holt Jessen og fortsætter:
”Af den grund vil jeg gerne understrege, at det også er de små skridt, der tæller, når man vil gå i gang med at etablere en mere grøn lægepraksis. Det kan for eksempel være vigtigt blot at begynde at være nysgerrig på området – og derfor har vi lavet nogle forslag til, hvad man konkret kan gøre, både i forhold til patientkontakten, hvor man f.eks. kan bruge ikke-medicinske recepter, og i forhold til klinikkens praksis, hvor man f.eks. kan affaldssortere og spise mere grønt,” uddyber Nanna Holt Jessen.
Også godt for klimaet, når folk lever sundt
Nanna Holt Jessen arbejder til daglig i forskergruppen MOVE, hvor hun og hendes kolleger – der kommer fra et bredt tværfagligt felt – undersøger, hvordan befolkningen kan fastholdes i en aktiv livsstil, og hvordan bl.a. læger i almen praksis kan "ordinere" fysisk aktivitet på recept.
”Vi arbejder både med de engelske begreber ’Green prescribing’ og ’Social prescribing’, der drejer sig om sundhedsfremmende og fællesskabsorienterede tilbud i lokalsamfundet til forskellige grupper af borgere. Ad den vej har vi etableret et samarbejde med ’Center for Bæredygtige Hospitaler’ i Region Midtjylland, så vi på sigt kan lave nogle af de beregninger, som endnu ikke findes i Danmark. Vi vil nemlig gerne kunne dokumentere, hvordan man som praktiserende læge handler bedst muligt i forhold til både at tilgodese patienterne og klima og bæredygtighed”, fortæller hun.
Selvom der endnu ikke er forskning, der entydigt viser det, tør Nanna Holt Jessen godt sige, at meget tyder på, at dét, der er godt for patienten, også er godt for klima og bæredygtighed.
”Det kan man eksempelvis overbevise sig om ved at kigge på KRAM-faktorerne, som indgår i de grønne guidelines, som vi har udarbejdet. De bygger på, at vi længe har vidst, at hvis man lever sundt, så er det godt for både samfundet generelt og for samfundsøkonomien. Det nye er så at sætte fokus på, at KRAM-faktorerne, herunder de nye officielle kostråd, også gavner vores klima og miljø” siger Nanna Holt Jessen og fortsætter:
”Hvad angår rygning, så ved vi også, at produktionen af cigaretter og tobak udgør en kæmpe klimabelastning, og det samme gælder sandsynligvis også for alkohol, selvom der mangler undersøgelser, der kan afgøre omfanget. Endelig er det jo sådan, at når man dyrker masser af motion, så vil man også kunne forebygge livsstilsygdomme, som man ellers udskriver store mængder medicin for.”
Grønt stempel på det mest klimavenlige produkt
Medicinforbruget er netop en af de helt store CO2-syndere og et område, hvor sundhedsvæsnet i høj grad er med til at belaste klimaet, forklarer Nanna Holt Jessen. Men fordi der mangler dokumentation i forhold til en dansk kontekst, læner interessegruppen for Grøn praksis sig tæt op ad beregninger fra det engelske sundhedsvæsen, da de har en opbygning, som tilnærmelsesvis minder om det danske.
”En engelsk undersøgelse viser f.eks., at 65-90 procent af klimaaftrykket i almen praksis stammer fra medicinforbruget, eller rettere fra hele kæden fra produktion over transport til forbrug. Samtidig har forskere i en dansk undersøgelse påvist, at 88 procent af al receptpligtig medicin udskrives fra almen praksis, og så giver det naturligvis mening at overveje, hvilken og hvor meget medicin, vi udskriver. Her kan man gøre en forskel ved at være bevidst om hvilken type medicin, man udskriver, om det f.eks. er spay- eller pulverinhalatorer, og om der er alternativer til de medicinske recepter”, siger Nanna Holt Jessen.
Spørgsmålet er dog bl.a., hvordan man som praktiserende læge, der skal vælge mellem flere ligeværdige lægemidler, kan skelne mellem et klimavenligt og mindre klimavenligt produkt:
”Det er noget, vi arbejder på. I dag har vi rekommandations- eller basislisten – hvor man anbefaler et præparat i forhold til. patientens sundhed og økonomi. Men på sigt forventer jeg, at der også kommer en miljømæssig anbefaling ift. det mest bæredygtige valg – et slags grønt stempel – så lægen vil kunne informere sine patienter om, at der eventuelt er et grønt præparat med et mindre klimaaftryk.” siger Nanna Holt Jessen.
Natur på recept vinder frem
Nanna Holt Jessens er i forskergruppen MOVE specielt ansvarlig for den forskning, der drejer sig om Green Precribing – i Danmark kaldet Natur på recept:
”Natur på recept” kan bedst beskrives som en recept, som er baseret på en naturbaseret aktivitet til gavn for menneskers både fysiske og mentale sundhed. Det er et ret nyt koncept, som er ved at vinde frem i bl.a. Canada, Irland og England, hvor man er ved at få øjnene op for naturens helende kraft, som man har kendt til helt tilbage fra lægevidenskaben opstod,” forklarer Nanna Holt Jessen og uddyber:
”For visse patientgrupper kan man måske undgå medicin i nogle tilfælde ved at udskrive ikke-medicinske recepter eller opfordre patienten til at dyrke mere motion, men det er jo ikke sådan, at vi vil tage folks blodtryksmedicin fra dem og sende dem ud i naturen. Det er selvfølgelig patientens sundhed, som er det vigtigste. Og vi skal også hele tiden passe på, at der ikke er en social slagside, – også i forhold til et eventuelt grønt stempel, så de folk, som har flere udfordringer oveni hinanden, ikke skal føle sig slået oveni hoved med, at de ikke tager de rette klimavalg”, påpeger hun.
Det vigtige er, mener Nanna Holt Jessen, at man med ’Green prescribing’ kan øge den primære forebyggelse af både livsstilssygdomme og mentale sygdomme, og at der på de områder begynder at komme en stigende mængde evidens.
”På det fysiske område er der undersøgelser, der viser en effekt af at være i naturen på både kardiovaskulære sygdomme, overvægt og sukkersyge, og hvis man bor tæt på grønne områder, er der påvist en effekt på sygeligheden mere generelt. Der er også studier, der har vist effekter på immunforsvaret. Og hvis vi kigger på den mentale sundhed, så er der effekter af naturen på stress og angst, depression, alkoholisme, søvnforstyrrelser og kroniske smerter samt på patienter med PTSD,” siger Nanna Holt Jessen.
Grøn Praksis – en bæredygtig tilgang til almen praksis
- Grøn Praksis er en landsdækkende interessegruppe for praktiserende læger og kommende praktiserende læger, under Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), og gruppen arbejder evidensbaseret og inden for rammerne af DSAM's pejlemærker.
- Gruppen ønsker mere fokus på en bæredygtig almen praksis. De formidler viden om sammenhænge mellem klimaforandringer og sundhed til kolleger og patienter, og arbejder også på at udstyre de praktiserende læger med en værktøjskasse, der gør det muligt at træffe klimavenlige valg.
Find konkrete råd i DSAM’s guidelines for grøn praksis og i et engelsk Toolkit
Lægeforeningens klimaudspil
Lægeforeningen foreslår, at Danske Regioner og Folketinget udarbejder en national klimastrategi for sundhedsvæsenet, der flugter med den generelle nationale klimapolitik.
Læs mere: Lægeforeningen: Sundhedsvæsenet skal reducere sit CO2-aftryk med 70 procent | læger.dk (laeger.dk)
Læs mere om: MOVE, Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus og Center for Bæredygtige Hospitaler (rm.dk)